Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Fortum jatkoi vahvistumistaan pörssissä – Uniperin myynti päätökseen

Pörssissä on nähty tänään lievästi nousujohteinen päivä. Illalla ennen kuutta Helsingin pörssi oli yli puolen prosentin nousussa.

Vaihdetuimpien listalla oli vajaat pari prosenttia noussut energiayhtiö Fortum. Yhtiön Uniper-kauppa on edennyt tällä viikolla ja tuli tänään päätökseensä.

Fortum kertoo vastaanottaneensa noin 0,5 miljardin euron kauppahinnan Uniperin osakkeista ja Uniper on maksanut takaisin Fortumin myöntämän 4 miljardin euron osakaslainan.

Uniper-omistuksesta jää Fortumille miljardien tappiot, sillä se sijoitti saksalaisyhtiöön vuosien aikana noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa.

Kaivosteknologiayhtiö Metso Outotec kiipesi illalla liki viiden prosentin tahtia.

Jenin vah vistuminen painoi Japanissa

Euroopan suuret pörssit olivat illalla 1–2 prosentin nousussa. Euroopan suunta oli siten optimistisempi kuin Aasiassa, jossa kehitys oli heikompaa. Tokion pörssi sulkeutui aiemmin aamulla laskuun jo viidentenä peräkkäisenä päivänä, kun jenin vahvistuminen painoi kursseja. Jenin nousun aiheutti Japanin keskuspankin yllättävä linjanmuutos, kun se päätti laajentaa valtionlainojen korkokäyrän vaihteluväliä.

Nikkei 225 -indeksi päätyi 0,7 prosenttia alaspäin. Markkinoilla odotettiin, että keskuspankin uusi linjaus vahvistaa jatkossa jeniä entisestään, kun markkinakorot Japanissa nousevat.

Kurssit suuntasivat alaspäin myös muualla Aasiassa. Kiinan koronapolitiikan muutos aiheuttaa kasvavaa epävarmuutta maan talouden näkymistä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP