Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Taleban kieltää naisten työskentelyn kansalaisjärjestöissä – kielto on jatkoa naisten oikeuksia rajoittaville toimille

Afganistanissa Taleban-hallinto on määrännyt kaikki kansalliset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt estämään naistyöntekijöidensä työnteon. Maan talousministeriö kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Taleban selittää naisten työnteon kieltämistä pukeutumiseen liittyvien sekä muiden sääntöjen rikkomisella. Kansalaisjärjestöille ilmoitettiin, että naisten hijab-huivin käyttämisestä sekä muiden työhön liittyvien sääntöjen ja määräysten noudattamatta jättämisestä olisi tullut valituksia.

– Talousministeriö kehottaa kaikkia organisaatioita lopettamaan naisten työnteon toistaiseksi, ilmoituksessa sanottiin.

Määräystä laiminlyövien kansalaisjärjestöjen toimiluvat uhattiin keskeyttää.

Ainakin kaksi kansainvälistä kansalaisjärjestöä vahvisti saaneensa ilmoituksen.

Kymmenet kansalliset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt työskentelevät edelleen useilla aloilla Afganistanin syrjäisillä alueilla, ja monet niiden työntekijöistä ovat naisia.

Lupaus pehmeämmästä hallinnosta ei toteutunut

Taleban-hallinto kielsi alle viikko sitten naisilta yliopisto-opinnot. Valtion yliopistoille ja yksityisille yliopistoille lähetettiin kirje, jossa kerrottiin, että naisten yliopisto-opinnot lopetetaan heti. Kirjeen oli allekirjoittanut yliopisto-opetuksesta vastaava ministeri Neda Mohammad Nadeem.

Viime vuonna vallan kaapanneet talebanit lupasivat pehmeämpää hallintoa, mutta liike on lisännyt rajoituksia kaikilla naisten elämänaloilla kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

Taleban oli jo estänyt teini-ikäisiltä tytöiltä pääsyn lukioon, sulkenut naiset pois monista valtion työpaikoista, estänyt naisia matkustamasta ilman miespuolista sukulaista sekä käskenyt naisia pukeutumaan peittävästi kodin ulkopuolella, mieluiten vartalon ja kasvot peittävään burkaan. Naiset eivät myöskään saa mennä puistoihin tai puutarhoihin.