Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | Hallitukselle HS:n gallupissa tähänastisista huonoin arvosana, Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu, Zelenskyi: 9 miljoonaa ukrainalaista ilman sähköä, Serbian asevoimat korkeimpaan valmiustilaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Marinin hallitus sai HS:n gallupissa tähänastisista huonoimman arvosanansa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on saanut Helsingin Sanomien gallupissa tähän asti huonoimman arvosanansa. Tilanne ei edelleenkään ole huono, sillä lähes puolet suomalaisista katsoo nykyisen hallituksen onnistuneen työssään vähintään melko hyvin.

HS:n mukaan nykyhallituksen paras tulos on kesäkuulta 2020. Tuolloin 71 prosenttia antoi hallitukselle hyvän arvosanan.

Kyselyssä presidentti Sauli Niinistö saa jälleen erinomaiset arvosanat. Yli kaksi kolmasosaa sanoo presidentin onnistuneen työssään erittäin hyvin.

Tutkimuksen toteutti HS:lle Kantar Public, ja siihen vastasi noin tuhat ihmistä. Virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu tänään testijaksolla

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu tänään. Ydinvoimalayksikön säännöllisen sähköntuotannon puolestaan on määrä alkaa 8. maaliskuuta, kertoi Teollisuuden Voima (TVO) ennen joulua.

Koekäyttö jatkuu tänään käynnistyvällä arviolta 11 päivää kestävällä testijaksolla, jonka aikana sähkön tuotantoteho vaihtelee voimakkaasti. TVO:n mukaan sähköä tuotetaan koekäytön aikana arviolta 1,3 terawattituntia.

Olkiluoto 3:n koekäyttö keskeytyi syksyllä, kun syöttövesipumpuissa havaittiin vaurioita.

Laihdutuslääkkeiden suosio kasvaa

Laihdutuslääkkeiden käyttö on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime vuosina, arvioidaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lihavuuskeskuksesta.

Ihmiset ovat saaneet sosiaalisen ja perinteisen median kautta asiasta enemmän tietoa, ja moni osaa nyt hakeutua lääkäriin pyytämään lihavuuslääkettä. Vuonna 2018 markkinoille tuli kaksi uutta laihdutuslääkettä, mikä on myös osaltaan lisännyt lääkkeiden käyttöä.

Laihdutuslääkkeitä määrätään yleensä ihmisille, joiden painoindeksi on vähintään 30.

Osa kriteerit täyttävistä potilaista jää lääkehoidon ulkopuolelle taloudellisista syistä. Lääkkeet maksavat noin 100–180 euroa kuukaudessa.

Ilotulitteiden myynti alkaa - ampua saa vasta uudenvuodenaattona

Ilotulitteiden myynti alkaa tänään ympäri Suomea.

Ilotulitteita saa ampua vasta uudenvuodenaattona ja silloinkin vain kello 18–02.

Jos juhlii vuoden vaihtumista ilotulitteiden kera, se on syytä tehdä suojalasit ja järki päässä.

Ilotulitteiden käyttöpaikkana kannattaa suosia syrjäisiä ja aukeita paikkoja. Lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia.

Ajokeli on kehno aluksi etelässä, päivän mittaan myös maan keskiosissa

Ajokeli muuttuu huonoksi Etelä-Suomessa aamuyön aikana lumisateen takia, varoittaa Fintrafficin Turun tieliikennekeskus. Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa liikennesää voi olla paikoin jopa erittäin huono.

Viimeistään tiistaina päivällä ajokelin odotetaan muuttuvan huonoksi myös Keski-Suomessa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Liikenteessä on syytä varautua kehnoon ajokeliin myös myöhemmin tällä viikolla, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lounaasta saapuu Suomeen vuodenvaihteeseen asti useita matalapaineita, jotka tuovat niin lumi-, räntä- kuin vesisateitakin.

Zelenskyin mukaan 9 miljoonaa ukrainalaista on edelleen ilman sähköä

Ukrainan presidentin Volomydyr Zelenskyin mukaan 9 miljoonaa ukrainalaista eri puolilla maata on edelleen ilman sähköä. Zelenskyi kertoi tilanteesta päivittäisessä puheessaan maanantai-iltana.

Presidentti sanoi, että sähkönkäyttöä rajoitetaan maassa edelleen ja sähkökatkot tulevat jatkumaan, mutta niiden määrä ja pituus vähenee edelleen.

Zelenskyi kiitti sähköyhtiöiden työntekijöitä ja korjausyksiköitä, joiden ansiosta ukrainalaiset saivat jouluaattona ja -päivänä normaalia enemmän energiaa käyttöönsä.

Taistelujen etulinjassa Donbassin alueella presidentti sanoi tilanteen olevan erittäin vaikea ja miehittäjien hyödyntävän kaikkia käytettävissä olevia resursseja.

Serbian presidentti on määrännyt maan asevoimat korkeimpaan valmiustilaan

Serbian presidentti Aleksandar Vucic on määrännyt maan asevoimat korkeimpaan valmiustilaan taisteluvalmiuden osalta.

Asiasta kertoi maan puolustusministeri Milos Vucevic myöhään maanantaina. Hän korosti Serbian suhteiden naapurimaa Kosovoon kiristyneen viimeaikaisten ammuskeluiden ja tiesulkujen myötä.

Puolustusministerin mukaan presidentti on lisäksi määrännyt erikoisjoukkojen vahvuuden nostettavan 1 500:sta 5 000:een.

Samalla maan sisäministeri julisti, että kaikki yksiköt ovat tästä lähtien armeijan komentajan käskyn alla. Tieto tuli sen jälkeen, kun presidentti lähetti sunnuntai-iltana asevoimiensa komentajan Milan Mojsilovicin Kosovon rajalle. (Lähde: AFP)

Kiina luopuu maahantulijoiden pakollisesta karanteenista

Kiina ilmoitti maanantaina luopuvansa karanteenimääräyksestä, jota se on noudattanut ulkomailta maahan saapuvien matkustajien osalta. Maa höllentää näin lisää aiemmin erittäin tiukkoja koronarajoituksiaan samalla, kun koronavirustartunnat ovat maassa kovassa nousussa.

Viime kuusta lähtien maahantulijoiden on pitänyt olla karanteenissa viisi päivää. Tästä luovutaan tammikuun 9. päivänä, kun uudet säännökset astuvat voimaan.

Samalla tuoreiden tutkimusten mukaan maassa saattaa kuolla koronan seurauksena jopa miljoona ihmistä tulevien kuukausien aikana.

Maaliskuussa 2020 alkaneet tiukat koronarajoitukset ovat kurittaneet maan taloutta, ja niitä on vastustettu ympäri maata. (Lähde: AFP)

Rohingyapakolaisten alus onnistui rantautumaan Indonesiaan

Lähes kahtasataa rohingyapakolaista kuljettanut alus onnistui rantautumaan Länsi-Indonesiaan maanantaina, paikalliset viranomaiset kertovat.

Maahan saapuneille pakolaisille annettiin ensiapua. Heistä osa oli erittäin heikossa kunnossa ja laihoja, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat.

Terveydenhuollon työntekijän mukaan osa saapuneista kärsi vakavasta nestehukasta. 185 maahan saapuneen ihmisen joukossa oli 32 lasta, joista osa oksenteli.

Kyseessä oli neljäs Indonesiaan viime kuukausien aikana saapunut pakolaisia kuljettanut alus.

Vuosittain tuhannet rohingyamuslimit pyrkivät matkustamaan meriteitse Malesiaan tai Indonesiaan Myanmarista, missä rohingyavähemmistöä vainotaan. (Lähde: AFP)

Teemu Pukin maali ei pelastanut Norwichia, Luton vei voiton 2-1

Suomalaishyökkääjä Teemu Pukki taituroi tapaninpäivän iltana joukkueensa Norwichin ainoan maalin Lutonia vastaan käydyssä ottelussa. Norwich pelaa Englannin liigan toisella sarjaportaalla mestaruussarjassa.

Pukin 1–1-tasoitusmaali tuli ottelun 70. minuutilla, kymmenisen minuuttia Allan Campbellin avausmaalin jälkeen. Tasatilanne 1–1 jatkui ottelun viime hetkille asti, kunnes 89. minuutilla Lutonin Cauley Woodrow vei kotijoukkueen johtoon. Woodrow oli vaihdettu kentälle vain muutama minuutti ennen osumaa.

Pukki on kuluvalla kaudella tehnyt yhteensä 8 maalia 23 ottelussa.

Myös Norwichin edellinen mestaruussarjaottelu päättyi häviöön. Tuolloin voiton vei Blackburn lukemin 2–0.