Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän kaasuvienti IVY-maiden ulkopuolelle romahti vuonna 2022

Venäjän maakaasuvienti IVY-maiden ulkopuolelle romahti päättyneenä vuonna. Valtiollinen kaasujätti Gazprom kertoi maanantaina, että kaasuvienti IVY-maiden ulkopuolelle väheni 45,5 prosenttia vuonna 2022.

IVY-maihin kuuluvat Venäjän lisäksi entisistä neuvostotasavalloista Armenia, Azerbaidzhan, Kazakstan, Kirgisia, Moldova, Tadzhikistan, Uzbekistan ja Valko-Venäjä.

Pudotuksen syynä ovat pakotteet, joita länsi on asettanut Venäjälle maan hyökättyä Ukrainaan. Eurooppa oli ennen sotaa venäläisen kaasun päämarkkina, mutta vienti romahti sodan alettua.

Gazpromin mukaan vienti IVY-maiden ulkopuolelle oli viime vuonna 100,9 miljardia kuutiometriä, kun se oli vuonna 2021 ollut 185,1 miljardia. Yhtiö kertoo kasvattaneensa tuntuvasti vientiä Kiinaan, mutta ei paljastanut tarkkoja määriä.

Venäjä on pyrkinyt saamaan Kiinasta korvaavaa markkinaa Euroopalle, mutta se ei ole infrastruktuurin kannalta aivan yksinkertaista. Läntisen Siperian ja arktisen alueen kaasukentät ovat palvelleet Euroopan markkinoita, eikä niistä kulje kaasuputkia Kiinaan.

Vuonna 2019 avattu Power of Siberia -kaasuputki vie venäläistä kaasua Itä-Siperiasta Kiinaan, ja Venäjä suunnittelee toisenkin kaasuputken rakentamista Itä-Siperiaan. Joulukuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin vihki käyttöön Kovyktassa Siperiassa uuden kaasukentän, jonka on tarkoitus lisätä vientiä Kiinaan.

Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller myönsi viime viikolla, että Gazpromilla on ollut "hyvin, hyvin vaikea" vuosi. Gazprom tuottaa 11 prosenttia maailman maakaasusta.