Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut puhemiehen valinnassa tiistain aikana

Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut kolmannellakaan äänestyskierroksella tiistaina valitsemaan uutta puhemiestä. Edustajainhuone kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona puoliltapäivin paikallista aikaa.

Kolmannella äänestyskierroksella puhemieheksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy menetti yhden äänen edelliseen kierrokseen verrattuna ja keräsi 202 ääntä, kertoo muun muassa New York Times. Republikaaniääniä meni nyt Jim Jordanin taakse 20 kappaleen verran, kun McCarthylta puuttuu 16 ääntä vaadittavasta 218 äänestä. McCarthy on vannonut taistelevansa paikasta, vaikka se vaatisi lukuisia äänestyskierroksia.

Demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai edelleen 212 ääntä.

Kokous keskeytettiin, jotta republikaanit voivat selvittää erimielisyytensä

Kolmannella kierroksella Jordanin äänestäjiin liittynyt Byron Donalds sanoi CNN:lle, että edustajainhuoneen oli keskeytettävä kokouksensa, jotta republikaanit voivat selvitellä erimielisyytensä sisäisesti.

– On selvää, ettei Kevinillä ole tarpeeksi tukijoita. Mitä voimme tehdä? Äänestää neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen kertaa ja saada saman tuloksen? Donald kommentoi.

Republikaanien oikeistosiiven kannattama Jim Jordan on itse sanonut, ettei halua puhemiehen pestiä. Hän äänesti McCarthya myös kolmannella kierroksella.

McCarthy ei ole valmis luovuttamaan

Kevin McCarthy kertoi myöhään tiistai-iltana paikallista aikaa, ettei aio luovuttaa puhemiespestin suhteen. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Edustajan mukaan ei ole sellaista skenaariota, jossa hän suostuisi jättäytymään ulos edustajainhuoneen puhemieskisasta.

– Niin ei tule tapahtumaan, McCarthy sanoi.

Republikaanijohtaja kertoi toimittajille, ettei usko olevansa kovin kaukana voitosta. McCarthyn mukaan hän tarvitsee vain 11 ääntä lisää voittaakseen.

Hän kertoi puhuneensa tiistai-iltana entisen presidentti Donald Trumpin kanssa, joka McCarthyn mukaan uudelleenvahvisti tukensa hänelle.

– Hänen mielestään on parasta, jos republikaanit kokoontuvat ja saavat yhdessä tämän asian sovittua, McCarthy kertoi Trumpin sanoneen.

– Tämä ei näytä hyvältä republikaaneille, mutta haluamme pystyä ratkaisemaan tämän asian, jotta voimme olla vahvempia pitkällä aikavälillä. Se, mitä kävimme tänään läpi, johtaa lopulta parempaan tilanteeseen, jossa olemme aiempaa keskittyneempiä ja yhtenäisempiä, hän jatkoi.

Kysyttäessä, miksi edustajainhuone lopetti istunnon kolmen äänestyskierroksen jälkeen, McCarthy sanoi, ettei uskonut samana päivänä jatkamisen olevan enää tuottoisaa.

Puhemiehestä äänestetään, kunnes ratkaisu löytyy

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on saatu valittua, joten äänestyksiä jatketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa vähintään 218 ääntä. Kyseessä on ensimmäinen kerta sataan vuoteen, kun edustajainhuoneen puhemiehen valitsemiseen tarvitaan enemmän kuin yksi äänestyskierros.

McCarthy yritti edustajainhuoneen puhemieheksi jo vuonna 2015, mutta hän jätti silloin kisan kesken, koska ei onnistunut saamaan taakseen riittävästi kannattajia.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa enemmistö paikoin 222–212. Puhemiehen valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puhemiehestä äänesteltiin kaksi kuukautta.