Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Verkkokauppajätti Amazon ilmoittaa jälleen irtisanovansa tuhansia – potkut saa yhteensä yli 18 000 työntekijää

Verkkokauppajätti Amazon on jälleen kertonut irtisanovansa tuhansia työntekijöitä. Yhtiö perustelee päätöstä talouden epävarmalla tilanteella sekä sillä, kuinka se on usean viime vuoden aikana palkannut kovaa tahtia uusia työntekijöitä.

Irtisanomisista kertoi tiedotteessa yhtiön toimitusjohtaja Andy Jassy, jonka mukaan Amazon aikoo irtisanoa yhteensä 18 000 työntekijää. Kokonaismäärään lukeutuvat tuoreeltaan ilmoitettujen irtisanomisten lisäksi jo marraskuussa kerrotut irtisanomiset. Jassyn mukaan irtisanottavat saavat tiedon kohtalostaan 18. tammikuuta alkaen. Osa vähennyksistä kohdistuu Amazonin henkilöstöön Euroopassa.

Maailman rikkaimpien ihmisten joukkoon kuuluvan yhdysvaltalaismiljardööri Jeff Bezosin perustama yhtiö ilmoitti marraskuussa 10 000 ihmisen irtisanomisesta.

Yhtiö palkkasi valtavasti uutta väkeä kun koronapandemia alkoi ja verkkokaupan volyymit kasvoivat rajusti. Amazonin maailmanlaajuinen henkilöstömäärä nousi kaksinkertaiseksi vuoden 2020 alun ja vuoden 2022 alun välillä. Syyskuussa Amazonilla oli palkkalistoillaan 1,54 miljoonaa ihmistä. Lukuun eivät sisälly kausityöntekijät. Nyt kerrotut vähennykset keskittyvät yhtiön toimihenkilöportaaseen, eivät Amazonin valtavien jakelukeskusten työntekijöihin. Jakelukeskuksissa työvoiman vaihtuvuus on niin suurta, että Amazon voi vähentää niissä väkeä luonnollisen poistuman kautta.

Teknologiasektorilla vähennetään nyt väkeä nopeasti

Amazonin irtisanomiset ovat suurimmat yhtiön historian aikana, vaikka ne koskevat vain reilua prosenttia koko henkilökunnasta. Ne ovat myös yhdet laajimmista, mitä on viime aikoina nähty Yhdysvaltojen teknologiasektorilla. Teknologiayhtiöt ovat kärsineet kuluttajakysynnän hidastumisesta, kiihtyneestä inflaatiosta ja nousseista koroista.

Facebookin emoyhtiö Meta ilmoitti marraskuussa vähentävänsä 11 000 työpaikkaa, eli noin 13 prosenttia työvoimastaan. Viestipalvelu Snapchat irtisanoi elokuun lopulla viidenneksen työntekijöistään, noin 1 200 ihmistä.

Miljardööri Elon Musk potki lokakuussa pois noin puolet Twitterin 7 500 työntekijästä. Tietotekniikkayhtiö Salesforce, joka on erikoistunut yritys- ja pilvipalveluihin, ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä noin kymmenen prosenttia työvoimastaan, eli 8 000 ihmistä.

Tiukemmat ajat ovat näkyneet myös Amazonin tuloksessa ja pörssikurssissa. Amazonin nettotulos laski kolmannella neljänneksellä yhdeksän prosenttia. Vuoden viimeiselle neljännekselle Amazon ennakoi melko aneemista kasvutahtia ja liiketulosta, joka asettuu 0–4 miljardin dollarin välille. Edellisvuonna Amazonin viimeisen neljänneksen liikevoitto oli 3,5 miljardia dollaria.

Samalla yhtiön kurssi on liki puolittunut vuoden takaisesta.

Yhtiö julkistaa loppuvuoden tuloksensa 1. helmikuuta.