Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

USA:n edustajainhuoneen äänestyssirkus jatkui torstaina – McCarthy ei vieläkään saanut omiensa tukea

Yhdysvaltain edustajainhuone jatkoi torstaina loputonta äänestystään puhemiehestä. Torstai-iltana Suomen aikaa äänestettiin jo seitsemännen ja kahdeksannen kerran, mutta puhemieheksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy ei vieläkään saanut valintansa taakse riittävää enemmistöä puoluetovereistaan.

Edustajainhuone aloitti heti perään yhdeksännen äänestyskierroksen, joka tuskin oli tuomassa muutosta aiempaan.

Äänestykset jatkuivat torstaina jo kolmatta päivää. Uutistoimisto AFP:n mukaan McCarthy oli edellisen yön neuvotteluissa tehnyt lukuisia myönnytyksiä, mutta ne eivät riittäneet hänen vastustajilleen, joita on alettu kutsua nimityksellä Taleban-20. Heistä kukaan ei siirtynyt nöyryytetyn McCarthyn leiriin.

Puhemiehen valinnan piti olla muodollisuus, mutta pieni joukko republikaanien edustajia on asettunut poikkiteloin muun puolueen kanssa. Tiistain äänestykset olivat ensimmäiset yli sataan vuoteen, joissa puhemiestä ei saatu valittua suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Puhemiehen valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puhemiehestä äänesteltiin kaksi kuukautta. McCarthyn tukijoukoissa tosin jo arveltiin, ettei tällä olisi varaa enää kovinkaan moneen epäonnistuneeseen äänestykseen ennen kuin puhemieheksi aletaan etsiä vähemmän kiistanalaista ehdokasta.

McCarthyn vastustajat ovat torjuneet kiihkeästi kompromissit. He eivät ole olleet valmiita äänestämään tätä vain, jotta puhemies saataisiin valittua.

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on valittu. Republikaaneilla on edustajainhuoneessa enemmistö paikoin 222–212. Valintaan tarvitaan 218 ääntä.

McCarthyn äänisaalis pienentynyt

Kevin McCarthy sai keskiviikon kuudennessa sekä torstain seitsemännessä ja kahdeksannessa äänestyksessä yhä vain 201 ääntä, mikä oli jopa pari ääntä vähemmän kuin ensimmäisissä äänestyksissä. Republikaanien äärilaidan ehdokas Byron Donalds sai seitsemännessä äänestyksessä 19 ääntä ja kahdeksannessa 17. Yhden protestiäänen sai kummassakin entinen presidentti Donald Trump, joka yritti keskiviikkona paimentaa republikaaneja McCarthyn tueksi. Kahdeksannessa äänestyksessä kaksi ääntä sai Oklahoman Kevin Hern.

Kapinalliset eivät Trumpia uskoneet, vaan pitivät päänsä. Se oli taas uusi merkki siitä, että Trumpin ote puolueesta alkaa lipsua.

Demokraattien puoluekuri sen sijaan on pitänyt. Vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai seitsemännellä kierroksella 212 ääntä kuten kaikissa edellisissäkin äänestyksissä.

----

Työryhmä: Arttu Mäkelä, Lassi Lapintie, Kaisu Suopanki, Jussi Lankinen.

Lähteet: AFP, CNN, New York Times.