Työelämässä on menossa suurin muutos vuosikymmeniin, arvioi Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. Muutoksia ovat hänen mukaansa massiivinen työvoimapula, kriisien aiheuttama epävarmuus ja hyvinvointivaltion vaikeudet. Nämä vaativat työelämän määrätietoista kehittämistä.
Työterveyslaitoksen tuottaman Työelämän muutosnäkymät -tutkimuskatsauksen mukaan huomiota pitää kiinnittää kahteen asiaa, jotta työhyvinvointi ja tuottavuus paranevat. Etä- ja hybridityössä on varmistettava riittävä vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Laitos painottaa myös resilienssin ja strategisen uudistumisen tärkeyttä.
Resilienssillä tarkoitetaan kykyä selvitä toimintakykyisenä läpi kriisien ja kuormittavien tilanteiden.
– Yhteiskunnan toimintavarmuuden ja luottamuksen kannalta on tärkeää, että meillä on hyvinvoivia ja resilienttejä työpaikkoja, jotka kykenevät kohtaamaan muutostilanteita, katsomaan tulevaisuuteen ja näkemään myös kriisistä nousevia uusia mahdollisuuksia, Koivula sanoo tiedotteessa.
Tutkimuskatsaus tuotettiin Työterveyslaitoksen Hybridityö, etätyö ja lähityö -projektissa.
Neljä muutosta korostuvat
Työterveyslaitoksen johtavan asiantuntijan Sinimaaria Rangin mukaan koronapandemian aiheuttamista muutoksista työelämässä merkittävin oli jakaantuminen lähi- ja etätyöhön.
– Hybridityö näyttää tulleen jäädäkseen aiempaa yleisempänä työnteon muotona. Sitä voi pitää historiallisena muutoksena, Ranki sanoo tiedotteessa.
Katsauksen mukaan pandemian jälkeisessä työelämässä korostuu neljä muutosnäkymää. Esimerkiksi työ itsenäistyi ja lähijohtaminen yksilöllistyi koronaepidemian aikana. Etätyössä työntekijät ovat voineet katsauksen mukaan vaikuttaa itsenäisemmin omaan työntekoonsa. Moni on myös kokenut, että kotona työhön on pystynyt keskittymään paremmin.
Etätyötä tekevän lähijohtaminen voi olla tutkimuksen mukaan ajankäytöllisesti vaativaa.
– Aiempaa itsenäisempää (etä)työtä johdettaessa on osattava kohdata erilaisia yksilöllisiä tarpeita ja odotuksia, katsauksessa kirjoitetaan.
Tutkimuskatsauksessa kerrotaan, että pandemia kiihdytti digitalisaatiota. Esimerkiksi pikaviestivälineiden käyttö kasvoi paljon.
Pandemia kiihdytti myös tuotannon digitalisoitumista. Lähes puolet yrityksistä digitalisoi tuotantoaan ja toimintaansa. Neljännes yrityksistä avasi uusia tai lisäsi digitaalisia jakelukanavia pandemian takia.
Katsauksessa tuodaan myös esille, että pitkään jatkuessa pelkän etätyön tekeminen uuvuttaa osaajankin ja että digitalisaatio lisäsi tarvetta jatkuvaan oppimiseen työssä.
Työterveyslaitoksen mukaan eri toimialoilla muutokset voivat painottua eri tavoin.