Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Merimatka paremman elämän perässä vie hengen monilta saartoa ja sortoa pakenevilta gazalaisilta

Yunis al-Shaer lähti Gazasta toivoen parempaa elämää Euroopassa. Hän ei koskaan päässyt perille, vaan hänen ruumiinsa palautettiin perheelle Gazaan joulukuussa.

21-vuotias mies oli yksi monista palestiinalaisista, jotka lähtevät vaaralliselle matkalle Välimeren halki. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan lähes 2 000 ihmistä hukkui tai katosi Välimerellä viime vuonna.

Äiti Samira al-Shaer kertoo uutistoimisto AFP:lle, että pojan kuolema tuntui maanjäristykseltä.

– Tiesin maasta lähtemisen vaaran, mutta jossain vaiheessa annoin periksi, koska hän halusi välttämättä lähteä. Joka päivä odotin tietoa hänen kuolemastaan.

Äiti suutelee poikansa kuvaa ja sanoo, että poika halusi lähteä köyhyyden ja työmahdollisuuksien puuttumisen vuoksi. Palestiinalaisten tilastoviranomaisten mukaan jopa kaksi kolmasosaa Gazan kaistan 2,3 miljoonasta asukkaasta elää köyhyydessä.

Ryöstöjä ja huijauksia - ja lopulta kumivene

Yunis al-Shaer oli opiskellut kaksi vuotta laskentatoimea ennen kuin hän päätti yhdessä sukulaisistaan koostuvan porukan kanssa jättää kotinsa. Gaza on ollut Israelin saartamana vuodesta 2007 eli siitä asti, kun EU:n, Yhdysvaltojen ja Israelin terroristijärjestöksi luokittelema Hamas nousi valtaan.

Al-Shaer lähti helmikuussa Egyptiin. Sieltä matka jatkui Libyaan, joka on keskeinen paikka luvattomille Välimeren ylityksille. Haaveena oli päästä Belgiaan.

Matkan varrella hän soitteli äidilleen. Äiti muistaa, kuinka poika vakuutteli, ettei syytä huoleen ole. Muut sukulaiset olivat aiemmin päässeet onnistuneesti perille.

34-vuotias veli Mohammed al-Shaer kertoo, että suunnitelma alkoi kuitenkin mennä pieleen. Libyaan saavuttuaan ryhmä tuli ryöstetyksi, ja porukan oli yövyttävä "eläimillekin kelpaamattomissa" paikoissa.

Sitten yksi Libyan monista ihmissalakuljettajajengeistä otti ryhmän kiinni. Jengeillä on tapana kidnapata siirtolaisia ja vaatia heistä lunnaita. Veli kertoo, että perhe pakotettiin maksamaan yli 1 400:aa euroa vastaava summa.

Lisäksi porukka tuli huijatuksi maksettuaan merimatkasta Välimeren yli.

Lopulta seurue nousi lokakuussa kumiveneeseen. Se ei kuitenkaan koskaan päässyt Italian rannikolle asti. Yunis al-Shaerin ja seitsemän muun gazalaisen ruumiit löydettiin myöhemmin Tunisian rannikolta.

Matka maksaa tuhansia

Libyasta merta pitkin Eurooppaan pyrkii gazalaisten lisäksi köyhyyttä ja väkivaltaa pakenevia ihmisiä Pohjois-Afrikasta, Syyriasta, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja sitäkin kauempaa.

UNHCR:n mukaan Eurooppaan Välimeren kautta tulevien määrä on kasvanut kolmen viime vuoden aikana. Viime vuonna heitä oli yli 146 000.

Gazalaisen ihmisoikeusjärjestön varajohtaja Samir Zaqout kertoo, että nuoria ajavat pois Gazasta työttömyys, köyhyys ja turhautuneisuus. Virallisia lukuja Gazasta lähteneistä ei ole, mutta paikallisen tutkimusinstituutin arvion mukaan noin 36 000 ihmistä on lähtenyt kaistalta viiden viime vuoden aikana.

Matka tulee kalliiksi. Mohammed al-Shaer arvelee veljensä matkan maksaneen noin 8 500 euroa, ja summasta kaksi kolmannesta meni salakuljettajille.

Passi löytyi rannalta

Al-Shaerin perhe ei kuullut nuoresta miehestä lähes kolmeen viikkoon. Sitten veli otti Facebookin kautta yhteyttä salakuljettajiin, jotka valehtelivat kaiken olevan hyvin.

Etsiessään Yunisia ja muita gazalaisia epätoivoinen veli otti yhteyttä tunisialaisiin aktivisteihin.

– He löysivät hänen passinsa nailoniin käärittynä rannikolle ajautuneiden ruumiiden joukosta, hän kertoo.

Unelmointi vei hengen.

– Yunis vain halusi varmistaa tulevaisuutensa. Hän haaveili omana itsenään elämisestä, talon ja moottoripyörän omistamisesta ja yrityksestä, jolla hän voisi hankkia elantonsa, veli sanoo.