Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Dmitri Medvedev uhkailee taas ydinsodalla

Venäjän entinen presidentti ja nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on katsonut jälleen aiheelliseksi väläytellä ydinsodan mahdollisuutta julkisuudessa.

Ydinaseiden käytöllä uhkailua kuluvan vuoden aikana toistuvasti harrastanut Medvedev kohdisti sanomansa tällä kertaa Sveitsin Davosin talousfoorumissa länsimaiden johtajien puheille siitä, miten Venäjän tappio Ukrainan sodassa on varmistettava.

Esimerkiksi Suomen pääministeri Sanna Marinin kommentti asiasta on noussut laajaan julkisuuteen.

– Emme tiedä, milloin sota päättyy, mutta meidän on varmistettava että se päättyy Ukrainan voittoon. En usko, että on muita vaihtoehtoja, Marin sanoi.

– Kukaan heistä ei ymmärrä, että ydinasevaltion tappio tavanomaisessa sodassa voi johtaa ydinsotaan. Ydinvallat eivät ole hävinneet suuria konflikteja, jotka ovat ratkaisevia niiden kohtalolle, Medvedev kirjoittaa muun muassa Twitterissä.

Ydinasevaltiot ovat hävinneet sotia aikaisemmin käyttämättä joukkotuhoaseita. Yhdysvallat hävisi vuosina 1955–1976 käydyn Vietnamin sodan niin poliittisesti kuin moraalisesti ja viimeksi se joutui vetäytymään 20 vuotta kestäneestä Afganistanin sodasta vuonna 2021.

Nyky-Venäjää edeltänyt Neuvostoliitto hävisi Afganistanissa käymänsä sodan ja vetäytyi maasta vuonna 1989.

Venäjän poliittinen johto on yhä vahvemmin alkanut kuvailemaan "sotilaallista erikoisoperaatiotaan" Ukrainassa sodaksi Venäjän ja "kollektiivisen lännen kanssa" sekä syyttänyt länttä pyrkimyksistä hajottaa Venäjä. Medvedevin tarkennus sodan "ratkaisevuudesta ydinasevallan kohtalolle" alleviivaa näitä puheita.

Presidentti Vladimir Putin ei ole esittänyt suoraa uhkaa ydinaseiden käyttämisestä Ukrainassa tai sen ulkopuolella, vaan on tyytynyt verhottuihin uhkauksiin asettamalla Venäjän strategiset ydinasejoukot korkeampaan valmiustilaan ja vihjailemalla Venäjän ydinaseiden ylivertaisuudesta länsimaiden aseistukseen.

Syyskuussa 2022 Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi uutiskanava ABC:lle Yhdysvaltojen ilmoittaneen Venäjän korkeimmalle johdolle, mitä seurauksia ydinaseiden käyttämisestä Ukrainassa seuraisi. Sullivan ei kertonut näitä seurauksia julkisuuteen, mutta kuvaili niitä "katastrofaalisiksi".