Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IMF: Suomen tulisi vahvistaa julkista talouttaan ja painaa velkasuhdettaan laskuun

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehottaa vuosiarviossaan Suomea vahvistamaan julkisen talouden kestävyyttä. Lisäksi Suomessa olisi syytä toimia velkasuhteen kääntämiseksi laskuun keskipitkällä aikavälillä, jotta väestön ikääntymiseen voitaisiin varautua.

IMF arvioi, että alkanut vuosi menee Suomessa nollakasvun merkeissä. Ensi vuonna palataan kasvu-uralle, 1,3 prosentin tahtiin. Inflaatio hidastuu tänä vuonna 4,4 prosenttiin ja ensi vuonna 2,5 prosenttiin.

Tälle vuodelle IMF suosittelee, että Suomi kiristää julkista rahankäyttöä lievästi ja kohdistaa energian hintaan liittyviä tukia tarkemmin inflaatiopaineiden hillitsemiseksi.

Suomen talous on koronan jälkeen toipunut hyvin, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt talousnäkymiä ja lisännyt julkisen talouden paineita.

Arviossaan IMF suosittelee myös, että Suomi vahvistaisi entisestään rahoitusalan valvontaa ja sääntelyä. Suomen pankkijärjestelmä on maan kokoon nähden laaja ja etenkin Nordean kautta verkottunut muiden pohjoismaiden kanssa. Myös kotitalouksien korkea velkaantuneisuus aiheuttaa riskejä rahoitusjärjestelmän vakaudelle, IMF arvioi.

Tavoite saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä vaatii lisätoimia, IMF toteaa. Näitä voisivat olla esimerkiksi hiilen nykyistä korkeampi ja laajemmin harmonisoitu hintataso sekä turvetuotannon verotuksen korottaminen.