Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bulgaria ajautui taas uusiin vaaleihin

Bulgariassa järjestetään keväällä viidennet parlamenttivaalit kahden vuoden sisällä. Uusiin vaaleihin päädyttiin, kun hallituksen muodostaminen epäonnistui jälleen kerran.

Edelliset parlamenttivaalit järjestettiin lokakuussa. Niissä eniten ääniä sai lukuisissa korruptioskandaaleissa muhinut konservatiivipuolue GERB ja toiseksi eniten korruption vastaisuudella kampanjoinut PP. Kumpikaan niistä eikä sen enempää sosialistipuoluekaan onnistunut kokoamaan ympärilleen hallitusta, joten jäljelle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin järjestää taas uudet vaalit.

Bulgarian sisäpolitiikka on jakautunutta, ja koko ajan kiristynyt poliittinen umpisolmu on estänyt muun muassa euroalueeseen liittymisen edistämisen.

Bulgarian presidentti Rumen Radev hajottaa parlamentin lähipäivinä ja ilmoittaa uusien vaalien ajankohdasta. Todennäköisesti ne järjestetään huhtikuussa.

Kaikella todennäköisyydellä myös uusien vaalien jälkeen parlamentti on erittäin riitainen ja jakautunut, ja hallituksen muodostaminen on vaikeaa. Asiantuntijat ovat jo ennustaneet ensi syksylle seuraavia vaaleja.