Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän suurlähettiläs arvostelee USA:n mahdollista päätöstä lähettää tankkeja Ukrainaan: "Häpeämätön provokaatio"

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Anatoli Antonovin mukaan Yhdysvaltain mahdollinen päätös lähettää Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan osoittaa, että maan todellinen tarkoitus on aiheuttaa Venäjälle strategisia tappioita.

– Jos Yhdysvallat päättää lähettää tankkeja, on mahdotonta oikeuttaa sellaista askelta käyttämällä argumentteja puolustuksellisista aseista, Antonov kirjoittaa Venäjän suurlähetystön Facebook-sivuilla.

– Tämä tulee olemaan jälleen yksi häpeämätön provokaatio Venäjää vastaan, suurlähettiläs jatkaa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Ukrainaan noin 30 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Abramsien mukana ukrainalaiset olisivat saamassa käyttöönsä muutaman panssarivaunujen tukiajoneuvon, joita käytetään tankkien huoltotöissä kentällä. CNN:n mukaan Abramsien toimitusaikataulu on toistaiseksi epäselvä. Sotilaiden kouluttaminen niiden käyttöön vie tavallisesti useita kuukausia.

Venäjä uhosi tuhoavansa länsimaiden mahdollisesti lähettämät tankit Ukrainassa

Venäjän mukaan länsimaiden Ukrainaan lähettämät tankit tuhotaan, eikä niillä ole lännen toivomaa vaikutusta Ukrainan armeijan taistelukykyyn.

– Teknologisesti tarkasteltuna tämä on epäonnistunut suunnitelma. Sen Ukrainan armeijalle tuomaa potentiaalia on yliarvioitu, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

– Nämä tankit palavat kuten kaikki muutkin, mutta ne ovat erittäin kalliita, Peskov jatkoi.

Peskov sanoi jo aikaisemmin kuluvalla viikolla, että mikäli Saksa toimittaa panssarivaunuja Ukrainaan, se jättää "pysyvän jäljen" Saksan ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.

Saksan odotetaan kertovan Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan mahdollisesti jo keskiviikkona.

Norjan media: Norja harkitsee panssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan

Norjan hallitus pohtii, voiko maa lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Norjalaislehti Aftonpostenin mukaan puolustusministeriö on pyytänyt Norjan armeijaa arvioimaan, miten mahdollinen tankkien lähettäminen vaikuttaisi Norjan puolustuskykyyn.

Päätöksiä tankkien lähettämisestä ei ole vielä tehty, mutta puolustusvoimien arvion odotetaan valmistuvan nopeasti.

– Hallitus pohtii jatkuvasti, pitäisikö Norjan lähettää lisää aseita ja materiaalia Ukrainaan. Emme kommentoi näitä arvioita, emmekä mitään meneillään olevia tai tulevia kannanottoja. Meillä on hyvä vuoropuhelu Ukrainan ja liittolaisten kanssa Ukrainan tarpeista. Tuemme Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, sanoi puolustusministeri Björn Arild Gram kommentissaan Dagens Näringsliv -lehdelle tiistaina.

Dagens Näringslivin mukaan Norja voisi antaa Ukrainalle jopa kahdeksan maan 36 Leopard-taistelupanssarivaunusta.

Norjan aikeista lähettää tankkeja kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Haavisto CNN:lle: "Erittäin hyvä uutinen"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa keskustelun panssarivaunutoimituksista päättyvän päätöksiin. Zelenskyi sanoi tiistai-illan lausunnossa, että liittolaisilla on panssarivaunuja se määrä, jota Ukraina on toivonut vahvistaakseen joukkojaan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Saksalaismediat uutisoivat tiistaina, että Saksa on päättänyt toimittaa Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja. Lisäksi hallitus on päättänyt hyväksyä Saksan liittolaisilleen myymien Leopardien toimittamisen Ukrainalle. Asiasta oltaisiin kertomassa Ukrainalle keskiviikkona.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi CNN:lle antamassaan haastattelussa ennakkotietoja tankkien toimituksista.

– Tietysti jos Leopard 2 liikkuu ja Abrams liikkuu Yhdysvaltain puolella, niin Ukraina saa aseet, joita se tarvitsee alueidensa puolustamiseen. Se on erittäin hyvä uutinen, Haavisto kommentoi.

Britannia: Venäjän uudet taistelupanssarivaunut liian huonossa kunnossa rintamalle

Venäjällä on vaikeuksia saada uusia T-14 Armata -taistelupanssarivaunuja sellaiseen kuntoon, että niitä voitaisiin käyttää rintamalla, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Venäjä on yrittänyt saada pientä määrää tankkeja valmiiksi rintamalle, mutta Venäjän joukot ovat olleet haluttomia hyväksymään niitä, koska ne ovat niin huonokuntoisia, ministeriö arvioi.

Tarkkaa tietoa panssarivaunujen vioista ei ole, mutta kuluneiden kolmen vuoden aikana on kerrottu muun muassa moottoria ja lämpökamerajärjestelmää koskevista vioista.

Puolustusministeri Sergei Shoigu kuvaili viime vuodelle suunniteltua tuotantoerää "kokeelliseksi". Tämän vuoksi on puolustusministeriön mukaan epätodennäköistä, että käyttöön otetut T-14-panssarivaunut olisivat sellaisten normaalien standardien mukaisia, että niitä voitaisiin pitää käyttökelpoisina.