Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouluruokaan käytettiin viime vuonna ennätysmäärä rahaa – OP kuvailee alkaneen vuoden kulutusnäkymää maltilliseksi

Jouluruokaan käytettiin viime vuonna ennätysmäärä rahaa, OP Ryhmä kertoo. Asia selviää OP:n korttidatasta. Datan mukaan myös tavarakaupassa ostettiin hivenen euromääräisesti aiempaa enemmän, mutta määrällisesti vähemmän.

Joulukauppa sujui OP:n mukaan hyvin vahvasti, vaikka yleiset odotukset enteilivät kaupan hidastuvan nousseiden elinkustannusten myötä. Joulukauppa jatkoi viime vuoden trendejä kuluttamisessa: rahaa käytettiin aiempaa enemmän, mutta inflaatiosta johtuen tällä rahalla saatiin edellistä vuotta vähemmän hyödykkeitä ja palveluja.

OP:n korttimaksujen euromäärä oli joulukuussa kaikkiaan noin 10 prosenttia edellistä vuotta korkeampi. OP:n mukaan korttidata osoittaa, että erityisesti joulunajan ruokaostoksiin käytettiin rahaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna jouluviikolla ruokakaupassa tehtiin korttimaksuja euromääräisesti lähes 20 prosenttia aiempaa enemmän. Inflaatiosta johtuen ruokaa saatiin joulupöytään kuitenkin vain 5 prosenttia määrällisesti enemmän. OP arvelee, että elintarvikkeiden kohonneet hinnat selittävät osan noususta, mutta maksujen vahva kasvu voi liittyä myös pandemian väistymiseen.

– Tämä oli ensimmäinen niin sanotusti normaali joulu koronapandemian alkamisen jälkeen ja uskon sillä olleen vaikutusta asiaan. Jouluun on yksinkertaisesti haluttu panostaa enemmän. Oman osansa asiaan tuo varmasti myös se, että koronan aikana kertyneitä säästöjä on edelleen olemassa ja työmarkkinatilanne on säilynyt vahvana, sanoo OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela yhtiön tiedotteessa.

Myös tavarakauppa kehittyi joulun alla. Joululahjoihin käytettiin joulukuussa rahaa viime vuoden malliin ja jouluviikolla jopa viime vuosia enemmän, mutta inflaatiosta johtuen tavaramäärä jäi viime vuotta hieman pienemmäksi.

– Joulukuussa rahaa käytettiin tavaroihin noin 2 prosenttia viime vuotta enemmän, mutta tavaramäärä jäi melkein 4 prosenttia viime vuotta alemmas. Tavarakauppaa painoi todennäköisesti myös se, että korona-aikana tavaroita ostettiin paljon, joten tarve uusille hankinnoille oli nyt vähäisempi, Kortela arvioi.

Alkaneen vuoden kulutusnäkymä OP kuvailee maltilliseksi. Huomattavasti kiihtynyt inflaatio sekä nousseet korot hidastavat kulutusta. Säästämisasteen ennustetaankin kääntyvän nousuun kuluvan vuoden aikana merkittävästi nousseen korkotason johdosta.

Kulutukseen ei kuitenkaan odoteta romahdusta, vaan maltillista supistumista. Työmarkkinatilanne on vahva, inflaatio hellittää hiljalleen ja palkat nousevat todennäköisesti tänä vuonna aiempia vuosia nopeammin tukien kulutusta.

– Kulutuksen maltillinen kehittyminen hillitsee inflaatiota ja on siten myös toivottavaa talouden kannalta. Loppuvuotta kohti mentäessä kotitalouksien ostovoiman ennustetaan parantuvan, joten tuleva vuosi näyttää tältä osin paremmalta kuin mennyt, Kortela toteaa.