Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus vahvisti teknologiayritys Uroksen konkurssipesän jakoluettelon, velkojien saatavat yli 31 miljoonaa

Oulun käräjäoikeus vahvisti torstaina teknologiayhtiö Uroksen konkurssipesän jakoluettelon. Oikeuden vahvistamat velkojien saatavat konkurssipesästä ovat yli 31 miljoonaa euroa.

Uros asetettiin konkurssiin viime vuoden helmikuussa. Konkurssiratkaisussaan käräjäoikeus katsoi, että yhtiö oli konkurssilaissa tarkoitetulla tavalla muutoin kuin tilapäisesti maksukyvytön. Oikeuden mukaan Uroksella oli tuolloin kassavaroja vain noin 14 000 euroa.

Jakoluettelon perusteella Uroksen suurimpia velkojia ovat Nordea yli seitsemän miljoonan ja Valtiokonttori yli kuuden miljoonan euron saatavilla. Myös useammalla muulla velkojalla on yhtiöstä miljoonasaatavat. Kaikkiaan velkojia on kymmeniä.

Konkurssipesän pesänhoitaja asianajaja Sami Uoti kertoo STT:lle, että tällä hetkellä pesällä ei ole varoja, mutta selvitystyö muun muassa hongkongilaisen tytäryhtiön mahdollisista saatavista kolmannelta osapuolelta jatkuu. Konkurssin selvittely tuleekin jatkumaan vielä pitkään.

– Kyllä tätä on odotettavissa vielä pari kolme vuotta, Uoti kertoi.

Yksi esitutkinta valmistui, myös toinen rikosilmoitus tehty

Oulun poliisi kertoi kuun alussa saaneensa valmiiksi Urosta koskevan petostutkinnan. Poliisi epäilee kahta ihmistä törkeästä avustuspetoksesta.

Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista lainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut yhtiö sai Business Finlandilta 2010-luvulla. Poliisin mukaan epäillyt antoivat Business Finlandille harhaanjohtavia tietoja ja salasivat seikkoja, joilla olisi ollut olennainen merkitys avustusten saamisen kannalta.

Esitutkinnassa Uroksen perustajien Jyrki Hallikaisen ja Tommi Uharin omaisuutta on määrätty vakuustakavarikkoon yhteisvastuullisesti määrä, joka vastaa yli kuutta miljoonaa euroa. Uhari jätti Uroksen joitakin vuosia sitten, Hallikainen on ollut Uroksen pääomistaja.

Myös Uoti on tehnyt rikosilmoituksen yhtiön toimintaan liittyvistä epäillyistä epäselvyyksistä, joita nousi esiin konkurssimenettelyssä. Rikosilmoitus on tehty keskusrikospoliisille.