Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palvelualojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt radikaalisti, kertoo PAMin suhdannebarometri

Palvelualojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt ennennäkemättömän laajasti, käy ilmi Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometrista.

Vastaajista yli 40 prosenttia kertoi oman taloustilanteensa heikentyneen edeltävän kolmen kuukauden aikana. Ammattiliiton mukaan työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt kustannuskriisissä jopa laajemmin kuin koronaepidemian vuoksi asetettujen rajoitustoimien aikana.

– Koronaepidemian ja sen seurauksena asetettujen rajoitustoimien pahimmat vaikutukset rajoittuivat tiettyihin kuluttajapalveluihin, mutta tämä elinkustannusten kasvu koskettaa kaikkia, sanoo PAMin pääekonomisti Olli Toivanen tiedotteessa.

Vastaajien näkemyksissä oman taloustilanteen kehityksestä oli jonkin verran alakohtaista vaihtelua. Kaupan alalla lähes puolet vastaajista kertoi oman taloustilanteensa heikentyneen, kun taas matkailu- ja ravintola-alalla osuus oli vajaat 40 prosenttia vastaajista. Toivasen mukaan matkailu- ja ravintola-alalla nähdään nyt työntekijöiden taloustilanteen suhteen vastakkaisia kehityskulkuja.

– Yhtäältä kustannuskriisi iskee heihin kovaa siinä missä muihinkin pienituloisiin palkansaajiin, mutta toisaalta ala on vasta päässyt uuteen nosteeseen koronaepidemian jäljiltä, mikä tarkoittaa monelle lisää työtunteja tai uutta työpaikkaa paremmalla palkalla.

Kysely toteutettiin 2.–15. tammikuuta ja siihen vastasi lähes 1 300 PAMin jäsentä.