Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Perun kongressi pohtii jälleen presidentinvaalien aikaistamista

Etelä-Amerikassa Perun kongressin on määrä maanantaina kokoontua uudelleen ottamaan kantaa presidentti Dina Boluarten pyyntöön ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämisestä maassa jo tänä vuonna. Kongressi hylkäsi Boluarten edellisen pyynnön lauantaina äänestyksen jälkeen.

– Äänestäkää Perun puolesta ja siirtäkää vaalit tälle vuodelle. Huomenna teillä on mahdollisuus voittaa maan luottamus, Boluarte evästi sunnuntaina.

Vaalit oli alun perin tarkoitus pitää vuonna 2026, mutta maassa viikkokausia jatkuneiden levottomuuksien jälkeen kongressi aikaisti niitä niin, että nyt ne on määrä pitää ensi vuoden huhtikuussa.

Boluarte on uhannut, että mikäli kongressi ei suostu vaalien siirtämiseen, hän pyrkii viemään läpi perustuslain muutoksen, joka sallii vaalien pitämisen tänä vuonna. Presidentti haluaisi vaalien ensimmäisen kierroksen pidettäväksi lokakuussa ja toisen kierroksen joulukuussa.

Kongressin istunnon on määrä alkaa kello 17 Suomen aikaa.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 73 prosenttia perulaisista kannattaa vaalien pitämistä tänä vuonna ja peräti 89 prosenttia on eri mieltä kongressin toiminnasta asiassa.

Perun seitsemän viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut liki 50 ihmistä. Levottomuudet saivat alkunsa, kun maan edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin. Castillo pyrki keskittämään vallan itselleen, mikä johti hänen syrjäyttämiseensä ja tuolloin varapresidenttinä toimineen Boluarten nousuun valtaan.

Castillo pidätettiin ja hän on tutkintavankeudessa.