Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntokauppa lähtenyt nousuun kiinteistövälittäjien kyselyn mukaan

Suomen Kiinteistövälittäjien (SKVL) jäsenkyselyn mukaan asuntokauppa on lähtenyt alkuvuodesta nousuun viime vuoden lopun hiljaiselon jälkeen.

Koko Suomen alueella noin kolmasosa vastaajista raportoi kasvua kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen ja omakoti- sekä paritalojen kauppamäärissä. Yli puolet vastaajista kertoo ostajien yhteydenottojen määrän kasvaneen.

– Ennustimme kuukausi sitten, että alkuvuonna kauppamäärät laskisivat vielä joulukuusta. Nyt täytyy ilolla todeta, että lasku on pysähtynyt ja nousu on alkamassa, sanoo tiedotteessa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Toteutuneissa kauppahinnoissa on SKVL:n mukaan ennustetusti nähty lievää laskua, mutta ei romahdusta. SKVL:n jäsenkysely tehtiin tammikuun viimeisellä viikolla.

Tilastokeskuksen tuoreimman luottamustutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus nousi mutta oli yhä yleisesti ottaen heikkoa tammikuussa. Asunnon ostoaikeita oli kuitenkin tavallista enemmän. Asunnon ostoa tai talon rakentamista vuoden sisään harkitsi 14 prosenttia.

– Tämä on taso, josta lähdettiin juuri ennen koronaa alkuvuonna 2020, sanoo Mannerberg.