Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Perun kongressi hylkäsi toisen kerran presidentin pyynnön aikaistaa vaaleja

Perun kongressi on hylännyt toistamiseen pyynnön aikaistaa presidentinvaaleja pidettäväksi tänä vuonna. Edellisen kerran kongressi hylkäsi presidentti Dina Boluarten pyynnön lauantaina.

Kongressi äänesti ratkaisusta viisi tuntia kestäneen keskustelun jälkeen. 68 edustajaa äänesti vaalien siirtämistä vastaan, 54 puolesta ja 2 tyhjää.

Aiemmin vaaleja on siirretty vuodesta 2026 huhtikuuhun 2024.

Boluarte on aiemmin ilmoittanut ehdottavansa perustuslainmuutosta, mikäli kongressi hylkää toisenkin pyynnön vaalien aikaistamisesta. Boluarten väläyttämässä perustuslainmuutoksessa presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettäisiin tämän vuoden lokakuussa ja toinen kierros joulukuussa.

Mielenosoi tuksissa kuollut ainakin 48 ihmistä

Perun edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin joulukuun alkupuolella. Sen jälkeen maassa alkoivat merkittävät mielenosoitukset, joissa on kuollut Perun oikeusasiamiehen mukaan ainakin 48 ihmistä mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa. Kuolleista yksi on poliisi.

Mielenosoittajat ovat vaatineet kongressin hajottamista, uutta perustuslakia ja presidentti Boluarten eroa. Boluarte nousi presidentiksi varapresidentin paikalta Castillon syrjäyttämisen jälkeen.