Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Perussa äänestettiin kumoon uusi ehdotus vaalien aikaistamisesta

Perun parlamentti on äänestänyt jo kolmatta kertaa kumoon ehdotuksen vaalien aikaistamisesta tälle vuodelle. Esitys kaatui äänin 75 vastaan ja 48 puolesta. Lisäksi yksi edustaja äänesti tyhjää. Vastaava ehdotus torjuttiin myös päivää aiemmin.

Vaalit päätettiin jo aiemmin aikaistaa ensi vuoden huhtikuuhun, mutta tämä ei ole tyydyttänyt Perun mielenosoittajia. Nyt torjuttu esitys sisälsi myös ehdotuksen kansanäänestyksestä uuden perustuslain kirjoittamiseksi.

Perua ovat repineet laajat hallituksen vastaiset mielenosoitukset sen jälkeen, kun entinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin vallasta joulukuussa. Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa on kuollut 48 ihmistä.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Castillon tilalle nousseen Dina Boluarten eroa ja uusien vaalien välitöntä järjestämistä. Myös uusi perustuslaki on ollut mielenosoittajien vaatimuslistalla.

Castillo oli suosittu erityisesti Perun maaseudun väestön ja alkuperäiskansojen keskuudessa, ja mielenosoitukset ovat olleet voimakkaimpia ex-presidentin vahvimmilla tukialueilla.