Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Ukrainan sota vaikeuttaa suomalaisten sotavainajien etsintää Venäjältä

Venäläisistä etsintäryhmistä yksi on hajonnut. Suomalaiset etsintäryhmät eivät ole päässeet Venäjälle kolmeen vuoteen koronarajoitusten ja sodan takia.

Suomalaisten sotavainajien etsintä itärajan takaa on vaikeutunut Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia, kertoo Yle.

Pietarilaisen Karjalan valli -etsintäryhmän johtaja Vjatseslav Skokov kertoo sodan vaikuttavan etsintöihin todella paljon.

– Sotavainajien etsintätyö Venäjällä on nyt liian politisoitua.

Sotahistorian harrastajista koostuva Karjalan valli -ryhmä kertoo löytäneensä kaikkiaan 135 suomalaista sankarivainajaa vuosina 1998–2022. Neuvostosotilaita ryhmä on löytänyt 443.

Nyt etsintäryhmä on hajonnut, sillä ryhmän seitsemästä jäsenestä kolme on paennut ulkomaille liikekannallepanon takia. Myös Skokov hakee Suomesta turvapaikkaa.

Sotien uhreja on etsinyt useampi muukin venäläinen etsintäpartio. Skokovin mukaan ryhmien etsijät usein kannattavat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Se on minusta tosi hullua, koska juuri etsintätyö näyttää sodan uhrit ja sen, miten hirveällä tavalla ihmisiä kuolee sodassa, Skokov toteaa Ylelle.

Ylen mukaan suomalaiset etsintäryhmät eivät ole päässeet Venäjälle kolmeen vuoteen koronarajoitusten ja sodan takia. Suomalaisia etsintäryhmiä koordinoivan Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen mukaan ryhmät haluaisivat päästä jälleen Venäjälle etsintöihin.

– Meillä on kahdeksan etsintäryhmää eri puolilla Suomea ja varmasti kaikilla on kiinnostusta ja halua lähteä, puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo Ylen haastattelussa.

Etsintäsuunnitelmat lähetetään loppukeväästä Venäjän viranomaisille hyväksyttäväksi. Sen jälkeen selviää, sallitaanko suomalaisten etsintöjä enää.

Kaikkiaan Venäjältä on löydetty tähän mennessä noin 1 400 suomalaista sankarivainajaa. Arvioiden mukaan nykyisen Venäjän alueella sijaitseville taistelupaikoille jäi noin 10 000 suomalaista sotavainajaa.