Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

SK: Sampsa Kataja luopuu eduskuntavaaliehdokkuudestaan – häirintäsyytöksiä Brysselin matkalta

Kokoomuksen porilainen eduskuntavaaliehdokas Sampsa Kataja jättäytyy pois eduskuntavaaleista, kertoo Satakunnan Kansa.

Kataja kertoo lehdelle, että taustalla on henkilökohtaisia syitä. Hän sanoo, että eduskuntatyössä on hyviä ja huonoja puolia ja kokeneensa riittävästi negatiivista julkisuutta. Kataja oli kokoomuksen kansanedustaja vuosina 2007–2015.

Kuitenkin yksittäinen tapahtuma johti lopulliseen luopumispäätökseen.

– Olin matkalla Brysselissä, jossa olin osallistumassa kahteen seminaariin. Ensimmäisessä tilaisuudessa tapasin muun muassa ystäväni EU-komissaari Jutta Urpilaisen. Järjestin hänelle ja hänen kabinettipäällikölleen tähän toiseenkin tilaisuuteen tapaamisen onnistuneesti. Tilanteessa oli kaksi avustajaa, jotka kokivat minun ohjeistaneen heitä liian hanakasti. He eivät tienneet minun sopineen tämän toisen palaverin ja kokivat käytökseni häiritsevänä. He tekivät tästä häirintäilmoituksen, Kataja sanoo lehdelle.

Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston johtaja Hannele Räikkönen kertoi muun muassa Ilta-Sanomille, että häirintäilmoitukseen johti Katajan käytös meppipaneelin aikana.

Räikkösen mukaan Kataja oli vaatinut kesken paneelin, että voisi ottaa itsestään kuvia yhdessä meppien kanssa, minkä harjoittelija oli kieltänyt.

– Kataja, joka oli tilanteessa ja oikeastaan koko matkan ajan päihtynyt, ei kieltoa hyväksynyt, Räikkönen sanoo lehdelle.

Hänen mukaansa Kataja oli tilanteessa koskettanut harjoittelijaa alaselästä sekä inttänyt ja vaatinut saada ottaa kuvia. Räikkösen tulkinnan mukaan kyse oli vallankäyttöön liittyvästä tilanteesta, ei seksuaalisesta häirinnästä.

Kataja kommentoi IS:lle nauttineensa illalla useamman lasillisen viiniä, mutta kiistää olleensa päihtyneenä päiväsaikaan.

Katajan mukaan hän pyysi, että harjoittelijat järjestäisivät paneelin jälkeen mahdollisuuden yhteiskuviin meppien kanssa. Kataja sanoo pyytäneensä harjoittelijoita toimimaan useamman kerran.

– Kun kuulin, mitä tilannetta häirintäilmoitus koskee, niin tunnistan itseni siitä ja olen pyytänyt käytöstäni anteeksi. Olen selvästi ohjeistanut harjoittelijoita liian hanakasti. En tarkoittanut loukata, Kataja sanoo.