Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Eduskuntavaaliehdokas Elisa Aaltola kertoo häirinnästä vaalitilaisuudessa – HS: Naamiojoukko antoi ehdokkaalle kuolleita kukkia

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Elisa Aaltolan mukaan hänen vaalikampanjansa avaustilaisuudessa tapahtui häirintää. Vaalitilaisuus pidettiin lauantaina 28. tammikuuta Turun Raatihuoneella.

Tilaisuudessa oli mukana Aaltolan veli Mika Aaltola, joka on Ulkopoliittisen instituutin johtaja.

– Vaalikampanjani avaustilaisuudessa veljeni Mika varoitti itänaapurimme aiheuttamasta vaalihäirinnästä. Samaan aikaan tuota häirintää tapahtuikin pihalla. Neljä naamioitunutta ihmistä piteli kylttejä, joissa kritisoitiin Ukrainan auttamista ja Natoon liittymistä, Elisa Aaltola kertoo.

Aaltolan mukaan henkilöt myös tunkeutuivat itse tilaisuuteen, mutta eivät onnistuneet aikeissaan tuottaa häiriötä. Poliisi oli varoittanut, että kampanjanavausta saatetaan häiriköidä. Tästä syystä paikalle oli hankittu turvallisuusjärjestelyt.

Lisäksi Aaltola kertoo, että hänen vaalisivujaan on koetettu hakkeroida ahkerasti ja sometileihin on kohdistunut vastaavia hyökkäyksiä.

– Oletettavasti veljeni asema Ulkopoliittisen instituutin johtajana on yksi merkittävä syy näille hyökkäyksille. Venäjän agitaattorit olettavat, että eduskuntaan päästessäni haluaisin minäkin turvata Suomen tulevaisuutta. Siinä he ovat aivan oikeassa, Aaltola toteaa.

Myös Mika Aaltola tviittasi aiheesta.

– Vaalihäirintää tulee näkyviin. Siskoni on vuokseni ulkoa motivoitujen/motivoituneiden jengien kohteena. Mutta kyllä suomalaiset ymmärtävät pitää kansakansalaisensa suojassa, vaalit puhtaina. Itse olen Venäjään liittyvän paineen veteraani. Ei mitään uutta itärintamalta, Aaltola toteaa.

Helsingin Sanomien mukaan Aaltolalle ojennettiin kuolleita kukkia, ja tilaisuuden aikana rakennuksen ulkopuolelle ilmestyi naamioitunut haalarijoukko. Joukolla oli mukanaan kylttejä, joissa oli Nato-vastaiseksi tulkittavia iskulauseita.

Lehden mukaan valkohaalariset mielenosoittajat ilmestyivät myös keskustan Lauri Nikulan vaalitilaisuuteen.

Valkohaalaristen mielenosoittajien taustalta löytyy Helsingin Sanomien mukaan Sananvapaus ja perusoikeudet Suomi -niminen rekisteröity yhdistys.

Yhdistyksen verkkosivujen mukaan sen tavoite on "Suomen perustuslain mukaisten perusoikeuksien ja sananvapauden säilyttäminen myös tulevaisuudessa tinkimättöminä ennallaan".

Yhdistyksen puheenjohtaja Jani Tuominen kertoi HS:lle, että "yhdistys ja valkohaalariryhmät ovat tyytymättömiä maamme nykymenoon". Tuomisen mukaan yhdistyksellä ole mitään tekemistä venäläisten kanssa.

HS:n haastatteleman Helsingin yliopiston yliopistotutkija Niko Pyrhösen selvityksen mukaan valkohaalarisia on nähty kansallismielisen 612-soihtukulkueen etkoilla sekä samoissa tapahtumissa fasistiseksi itsensä luokittelevan sinimustan liikkeen kanssa.