Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valtiovarainministeri Saarikko: Oppositio on tukenut velkaantumista

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kritisoi oppositiopuolueita velkaantumissyytöksistä. Hän totesi keskiviikkona eduskunnassa, että velkaantuminen on jatkunut jo 15 vuotta.

– Välikysymys velkaantumisesta olisi siis yhtä lailla voitu esittää kuudelle edellisellekin hallitukselle – toki sillä erotuksella, etteivät ne kohdanneet yhtäkään pandemiaan tai sotaan verrattavaa kriisiä, hän sanoi.

Saarikko vastasi eduskunnassa kokoomuksen johdolla laadittuun kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen, joka koski julkisen talouden velkaantumista.

Hän korosti pitävänsä velan määrää huolestuttavana. Finanssikriisistä alkaneen velkaantumisen aikana jokainen eduskuntapuolue, myös kokoomus, on kuitenkin hänestä ollut hallituksessa kerryttämässä sitä.

– Kokoomuksen lisäksi myös muu oppositio istuu velkaa lisänneiden pöydässä, hän sanoi.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt kysyivät välikysymyksessä muun muassa, miksi hallitus ei ole karsinut muita menoja, kun koronakriisi ja Ukrainan sota ovat edellyttäneet menojen lisäämistä.

– Koska hallitus on antanut Suomen luisua hallitsemattoman velkaantumisen tielle, esitän, että eduskunta toteaa, että hallitus ei enää nauti eduskunnan luottamusta, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puheenvuorossaan.

Saarikko: Kriisien ulkopuolisillekin menoille on löytynyt vahva tuki

Saarikko muistutti, että lähes kaikille hallituksen esittämille kriisien ulkopuolisillekin menoille on löytynyt opposition vahva tuki. Kriiseillä hän viittasi koronapandemiaan ja Venäjän hyökkäyssotaan.

– Kuitenkin vain oppositiossa voi samaan aikaan sekä kannattaa menoja että vastustaa niitä.

Saarikon mukaan Suomen julkinen velka on tällä hetkellä vajaat 200 miljardia euroa, josta valtion velkaa on noin 140 miljardia euroa. Hallituksen kriisien ulkopuoliset toimet muodostavat tästä 10 miljardia euroa.

– Vertailun vuoksi todettakoon, että välikysymyksen esittäneen kokoomuksen johtamina budjettivuosina 2012–2015 valtio velkaantui lähes 30 miljardia euroa. Eikä silloin ollut edes tätä hallituskautta vaivanneita kriisejä.

Orpo: Keinot puuttuvat

Orpo osoitti sanansa Saarikolle sanomalla, että "Suomesta tuskin löytyy taitavampaa poliitikkoa selittämään mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi".

– Siitä ei nyt päästä mihinkään, että Suomen tilanne on tosi vakava, sen te kuvasitte hyvin. Mutta ne keinot, kun ne puuttuvat.

Orpo nosti esiin julkisen talouden suunnitelman ensi vaalikaudelle.

– 38 miljardia euroa kumulatiivisesti velkaa. Se on julkisen talouden suunnitelma, eikä siinä ole edes otettu huomioon nousseita korkoja. Se on teidän suunnitelmanne. Se on tämän politiikan tulos. Ja se ei ole edellisten hallitusten vika, hän jatkoi valtiovarainministeriä puhutellen.

Saarikko totesi, että tämän summan ytimessä on korot tähänastisesta velasta 15 vuodelta ja indeksit.

– Siis se meidän yhteinen sitoumuksemme siihen, että kun hinnat nousevat, meidän etuutemme vastaavalla tavalla nousevat.

Perussuomalaiset ei ollut mukana välikysymyksessä, koska se oli muiden oppositiopuolueiden kanssa eri mieltä maahanmuutto- ja EU-kysymyksistä.