Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Zelenskyi tapasi Macronin ja Scholzin Pariisissa ja toivoi jälleen hävittäjiä Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui myöhään keskiviikkona vierailulle Ranskan pääkaupunkiin Pariisiin. Zelenskyi tapasi Pariisissa myöhäisellä illallisella Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin.

Kyseessä on Zelenskyin ensimmäinen vierailu EU-maassa sitten Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Aiemmin keskiviikkona Zelenskyi vieraili pikaisesti Britanniassa.

Pariisissa Zelenskyi kehotti Ranskaa ja Saksaa toimittamaan Ukrainaan hävittäjiä ja raskaita aseita mahdollisimman pian.

– Mitä nopeammin Ukraina saa pitkän kantaman raskaita aseita, mitä nopeammin lentäjämme saavat lentokoneita, sitä nopeammin tämä Venäjän aggressio loppuu ja voimme palata rauhaan Euroopassa, Zelenskyi sanoi Pariisissa Macronin ja Scholzin rinnalla.

Macron lupasi Ranskan auttavan Ukrainan voittoon taistelussa Venäjää vastaan sekä jatkavan aseiden toimittamista.

– Ukraina voi luottaa Ranskaan, sen eurooppalaisiin kumppaneihin ja sen liittolaisiin voittaakseen sodan. Venäjä ei voi eikä saa voittaa, Macron sanoi.

Scholz puolestaan vakuutti Zelenskyille tukeaan. Hän sanoi, että Saksa ja sen liittolaiset ovat tukeneet Ukrainaa taloudellisesti, humanitaarisella avulla ja aseilla Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien.

– Jatkamme niin kauan kuin on tarpeen, Scholz sanoi toimittajille.

Torstaina tapaaminen EU-johdon kanssa

Zelenskyi matkusti Ranskaan Britanniasta, missä hän tapasi muun muassa Britannian pääministerin Rishi Sunakin ja kuningas Charlesin sekä keskusteli Britannian kouluttamien ukrainalaissotilaiden kanssa.

Zelenskyi vetosi jo aiemmin keskiviikkona länsiliittolaisiinsa, jotta nämä lähettäisivät Ukrainaan hävittäjiä. Zelenskyi esitti vetoomuksensa puheessaan Britannian parlamentille Westminster Hallissa.

Zelenskyin odotetaan vierailevan tänään Belgian pääkaupungissa Brysselissä ja tapaavan EU-johtoa. Turvallisuussyistä vierailua ei kuitenkaan ole vahvistettu.