Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ukrainan Zelenskyi sai Brysselissä lämpimän vastaanoton – "Tervetuloa kotiin"

Torstaina Brysselissä vaikutti hetkittäin siltä kuin Ukraina olisi juuri liittynyt Euroopan unionin jäseneksi. Euroopan parlamentissa soi Ukrainan kansallislaulu, presidentti Volodymyr Zelenskyille osoitettiin seisaaltaan suosiota sekä hurrattiin, ja puhemies Roberta Metsola ojensi hänelle EU:n lipun.

Zelenskyi totesi Ukrainan olevan "matkalla kotiin".

– Ukrainasta tulee EU:n jäsen, hän sanoi.

Niin tuleekin, vakuuttivat EU-päättäjät. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tviittasi terveisensä jo lentokentältä:

– Tervetuloa kotiin, tervetuloa EU:hun.

Juhlavan symboliikan ohessa vierailun konkreettinen anti jäi vielä torstaina hieman kysymysmerkiksi. Puhemies Metsola kehotti unionin jäsenmaita "harkitsemaan pikaisesti" pitkänkantaman aseiden ja hävittäjien lähettämistä Ukrainaan, mutta asia ei ole vähääkään EU-parlamentin päätettävissä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen muistutti, että vaikka EU koordinoi toimia, on aseavun antaminen kunkin jäsenmaan kansallisen päätöksenteon takana.

Zelenskyillä olikin torstaina Brysselissä ohjelmassaan myös lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia eri EU-johtajien, muun muassa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa.

EU-pakotteita Venäjän propagandisteille

Myös Zelenskyi patisteli EU-maiden johtajia kiirehtimään Ukrainan tarvitsemaa aseapua. Hänen mukaansa Ukrainan ja EU:n on tehostettava keskinäisen yhteistyönsä dynamiikkaa siten, että on mahdollista toimia nopeammin kuin hyökkääjä eli Venäjä.

Ukraina on aiemmin useaan otteeseen varoittanut Venäjän aloittavan pian uuden suuren hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Venäjän vastaisista EU-pakotteista sen sijaan kuultiin jotain uutta ja konkreettista. Von der Leyenin mukaan tulossa oleva kymmenes paketti sisältää muun muassa henkilöpakotteita sotilaita ja poliitikkoja mutta myös venäläisiä propagandisteja vastaan.

– He myrkyttävät valheillaan Venäjällä ja ulkomailla, von der Leyen perusteli.

Lisäksi pakotepakettiin kuuluu hänen mukaansa yli 10 miljardin euron arvosta uusia vientikieltoja Venäjälle.

"Slava Ukraini - Herojam Slava"

Michel ja von der Leyen kehuivat Ukrainan sodan keskellä toteuttamia uudistuksia, joiden päämääränä on lopulta maan EU-jäsenyys. Zelenskyi sanoikin toivovansa jäsenyysneuvottelujen alkavan jo tänä vuonna.

Vierailun kenties tunteikkaimmat hetket koettiin kuitenkin aamupäivällä EU-parlamentissa, missä Zelenskyi kiitteli vuolaasti Euroopan maita tuesta yhteisessä taistelussa "maailman eurooppalaisvastaisinta" voimaa eli Venäjää vastaan.

– Me puolustamme itseämme, me ukrainalaiset taistelukentällä, yhdessä teidän kanssanne, Zelenskyi sanoi.

Hänen mukaansa yhteiset arvot jakavia Ukrainaa ja Eurooppaa vastassa on maa, missä kansalaisia ei enää nähdä muuna kuin "ruumiina, jotka voivat kantaa asetta".

Zelenskyi vaikutti itsekin hiukan yllättyvän, kun hän aloitti puheensa tunnetulla Slava Ukraini (Kunnia Ukrainalle) -huudahduksella ja sai siihen istuntosalista heti äänekkäitä asiaan kuuluvia ukrainankielisiä vastauksia:

– Herojam Slava (Sankareille kunnia)!

Politicon mukaan vastauksen huutajat eivät tosin ilmeisesti olleet eurokansanedustajia vaan EU:n instituutioissa työskenteleviä ukrainalaisia harjoittelijoita.

-----

Lähteenä myös uutisoimisto AFP ja Politico-lehti.