Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin pääministeri Kristersson FT:lle: Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-jäsenyys olisi tärkeää strategisista syistä

Suomen ja Ruotsin tulisi liittyä Naton jäseniksi yhtä aikaa strategisista syistä, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoo Financial Timesille.

Kristerssonin mukaan maiden jäsenyysprosessien erottaminen toisistaan ei olisi järkevää.

– Suomen ja Ruotsin välinen erittäin tiivis sotilaallinen yhteistyö ennen Nato-jäsenyyttä mutkistuisi huomattavan paljon, jos jäsenyys erottaisi meitä, Kristersson kertoi lehdelle Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

– Suomi ja Ruotsi ovat turvallisuuden tuottajia. Meillä on maailmankolkassamme kykyjä, joista kaikki Nato-maat hyötyvät, myös Turkki.

Maat jättivät Nato-jäsenyyshakemuksensa yhtä aikaa viime toukokuussa ja ovat koko ajan korostaneet haluaan liittyä sotilasliittoon samanaikaisesti. Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiltä puuttuvat kuitenkin vielä Turkin ja Unkarin ratifioinnit.

Mahdollinen eriaikainen jäsenyys nousi keskusteluihin viime kuussa, kun Turkki suuttui Ruotsille Tukholmassa tapahtuneen Koraanin polttamisen takia. Turkki on vihjaillut, että se olisi valmis ratifioimaan Suomen jäsenyyden ennen Ruotsia.

Jäseneksi Vilnaan mennessä

Keskustelu kiihtyi jälleen tällä viikolla, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että pääkysymys ei ole Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhtä aikaa. Pääkysymys on hänen mukaansa se, että maista tulee Naton jäseniä mahdollisimman nopeasti. Nato on tähän mennessä korostanut jatkuvasti maiden yhtäaikaista liittymistä.

Kristersson haluaa yhä pitää kiinni yhtäaikaisesta jäsenyydestä.

– Me aloitimme tämän prosessin yhdessä, olemme vieneet sitä eteenpäin yhdessä ja haluamme viedä sen päätökseen yhdessä. On erittäin, erittäin hyviä syitä ratifioida meidät samaan aikaan ennen Vilnaa (heinäkuun Nato-huippukokousta), hän sanoo FT:n mukaan.

Pääministerin mukaan olisi huono asia sekä Ruotsille, Natolle että Pohjois-Euroopalle, jos Turkki ei ratifioi Ruotsin jäsenyyttä Vilnan huippukokoukseen mennessä.

Suomen valtionjohto on myös sanonut haluavansa mennä Natoon yhtä aikaa Ruotsin kanssa. Presidentti Sauli Niinistö on kuitenkin myöntänyt, ettei Suomi lopulta voi vaikuttaa siihen, mitä Turkki tekee. Niinistö on sanonut uskovansa, että Suomi pääsee Naton jäseneksi ennen Vilnan huippukokousta.