Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan palkankorotusneuvotteluille jatkoaika

Neuvottelut kuntien ja hyvinvointialueiden palkankorotuksista jatkuvat yli tiistain virallisen takarajan. Hoitajaliitot Super ja Tehy kertovat tiedotteessaan, että neuvotteluja jatketaan tulevana perjantaina.

Neuvotteluissa pitäisi sopia Kunta- ja hyvinvointialuetyöantajien (KT) kanssa, miten hyvinvointialueiden ja kuntien henkilöstölle maksetaan heille luvattu ylimääräinen palkankorotus.

Viime syksynä sovittiin, että henkilöstölle maksetaan kahden vuoden aikana lisäkorotus, jos teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden ja kuorma-autoalan työehtosopimusten korotusten kustannusvaikutukset ovat yli 1,9 prosenttia. Ratkaisun mukaan, jos ja kun verrokkialan korotusten kustannusvaikutus ylittää hyvinvointialueilla ja kunnissa sovitun 1,9 prosentin, lisätään ylityksestä 70 prosenttia yleiskorotukseen ja 30 jaetaan paikallisesti.

Myös AKT:n ratkaisu voi vaikuttaa

Ensimmäinen verrokkialan ratkaisu syntyi helmikuun alussa, kun teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työehtoratkaisuista sovittiin. KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen totesi tuolloin, että kunta- ja hyvinvointialueiden palkkoihin on niiden perusteella tulossa 2,6 prosentin lisäkorotukset, joista kertyy tänä vuonna 600 miljoonan euron kustannukset työnantajille.

Verrokkialoilta ei tosin ole vielä saatu kaikkia ratkaisuja valmiiksi. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT vääntää parhaillaan kättä myös kuorma-autoalan palkankorotuksista. Alalla on keskiviikkona alkamassa uusi lakko, ellei sovittelussa synny tulosta.

Jos kunta- ja hyvinvointialan palkoista ei synny sopua, voidaan riita siirtää välityslautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunnan johtoon tulee tuolloin valtakunnansovittelija Anu Sajavaara. Lautakunnan pitäisi saada ratkaisu aikaan 15. huhtikuuta mennessä.