Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Asuntokaupassa tammikuu oli tilastohistorian hiljaisin kuukausi – "Meno on tällä hetkellä todella aneemista"

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tammikuussa eri puolilla Suomea, kertoo Tilastokeskus. Koko maassa hinnat laskivat 5,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja 2,4 prosenttia joulukuusta.

Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Oulussa, Vantaalla ja Helsingissä. Sen sijaan Tampereella hinnat pysyivät lähes samalla tasolla edellisvuoteen nähden.

– Asuntojen hintojen lasku jatkui ja kiihtyi tammikuussa. Hintojen lasku oli hieman nopeampaa kuin odotimme, mutta merkittävää muutosta aiempiin ajatuksiin ei tullut, sanoo OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Widgrénin mukaan on hyvä muistaa, että yhden kuukauden luvut voivat heilahdella paljonkin.

Pääkaupunkiseudulla asuntohintojen lasku oli vuositasolla tarkasteltuna jyrkempää kuin Suomessa keskimäärin. Pääkaupunkiseudun vanhat osakeasunnot halpenivat 6,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat 5,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suurten kaupunkien ulkopuolella pudotusta kirjattiin 4,8 prosenttia.

OP nostaa esiin, että myös Oulun hinnat kääntyivät tammikuussa selvään laskuun. Aiemmin Oulu oli pyristellyt suurista kaupungeista hieman vastavirtaan, mutta nyt hintojen lasku oli isoista kaupungeista nopeinta Oulussa, OP kertoo.

Asuntomarkkinoilla nyt hiljaista

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin tammikuussa 38 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aiemmin.

OP:n mukaan tammikuu oli asuntokaupassa hiljaisin kuukausi vuodesta 2015 alkaneen tilastohistorian aikana. Pankkiryhmän mukaan korkojen voimakas nousu vaikuttaa yhä selvän negatiivisesti asuntomarkkinaan.

OP:n Widgrénin mukaan Tilastokeskuksen tuoreet tiedot ovat hyvin linjassa nostetuista uusista asuntolainoista kertovan Suomen Pankin tilaston kanssa.

– Asuntomarkkinoiden meno on tällä hetkellä todella aneemista, Widgrén sanoo.

Suomen Pankki kertoi tällä viikolla, että suomalaiset kotitaloudet nostivat tammikuussa uusia asuntolainoja noin 850 miljoonan euron edestä, mikä on 570 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Viimeksi asuntolainoja on nostettu vähemmän kuukauden aikana 20 vuotta sitten, tviittasi Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen tiistaina.

Käännettä voi joutua vielä odottamaan

OP:n mukaan asuntokaupan jäähtyminen on kiihdyttänyt hintojen alamäkeä. OP arvioi, että hintojen lasku voi pidentää asuntokaupan hiljaista kautta, kun kauppoja lykätään oletuksella, että hinnat vielä laskevat.

Widgrén uskoo, että jossain vaiheessa kauppamäärät ja hinnat kääntyvät nousu-uralle.

– Olisin kuitenkin varovainen lupailemaan, että se tapahtuisi ihan lähiaikoina. Pientä piristymistä voidaan nähdä, kun pahimmat kriisitalvipelot ovat hälvenneet, ja korkojen nousuun liittyvä epävarmuus hieman helpottaa, Wigdrén sanoo.

– Selvempää käännettä saataneen kuitenkin odotella siihen, että korkojen nousuun on sopeuduttu, palkat ovat nousseet ja kompensoineet inflaatiota, ja talouden näkymä alkaa piristyä.