Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veturinkuljettajien lakkoa siirretään kahdella viikolla, RAU hylkäsi veturinkuljettajia koskevan sovintoesityksen

Veturinkuljettajia koskevaa lakkoa siirretään kahdella viikolla, ja se alkaa aikaisintaan 20. maaliskuuta. Asiasta kertoo valtakunnansovittelija Twitterissä.

Lakon oli tarkoitus alkaa maanantaina. Työnseisausta siirretään, jotta sovittelulle saadaan lisää aikaa. Sovittelua on tarkoitus jatkaa ensi viikon alussa.

Lakon siirtymisestä päätti työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Rautatiealan Unioni RAUn edustajiston kokous hylkäsi veturinkuljettajia koskevan sovintoesityksen tänään. RAU ja Palvelualojen työantajat Palta kuitenkin hyväksyivät sovintoehdotuksen, joka koski asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta ja toimistotehtäviä.

RAU on osana työtaistelua antanut kaksi lakkovaroitusta.

VR on aiemmin kertonut, että jos lakot toteutuvat, se joutuu lakkojen aikana perumaan kaikki kauko- ja lähijunat. Lisäksi tavaraliikenteen junat peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Työssäjaksamisen tekstimuutokset hiersivät RAUta

Palta oli valmis hyväksymään myös veturinkuljettajia koskevan sopimuksen. Palta kertoo tiedotteessa olevansa pettynyt siihen, että RAU hylkäsi esityksen.

– Sovintoesityksessä oli huomioitu tasapainoisesti sekä työnantaja- että työntekijäpuolen neuvottelutavoitteita, mutta RAUlle esitys ei kelvannut. Veturimiehille esityksessä olisi sovittu muun muassa laajasta työhyvinvointihankkeesta, jolla tartuttaisiin RAUn esiin tuomaan huoleen työhyvinvoinnista ja sen kehittämisestä, neuvottelujohtaja Pasi Vuorio sanoo.

RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki puolestaan sanoo tiedotteessa, että suurimpana syynä sovintoesityksen yksimieliseen hylkäykseen oli se, että työssäjaksamista parantavia tekstimuutoksia ei esitykseen sisältynyt.

Uusi lakkovaroitus koskee ajanjaksoa 20. maaliskuuta–31. maaliskuuta.

JHL ja Palta jo aiemmin sopuun

Myös VR:n junien konduktöörit olivat menossa ensi viikolla lakkoon. Lakko kuitenkin peruuntui, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä työnantajaliitto Palta hyväksyivät rautatiealan työehtosopimusta koskevan sovintoehdotuksen aiemmin tänään.

JHL kertoo, että rautatiealalle syntyi kaksivuotinen työehtosopimus, jonka mukaan palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä kuusi prosenttia. Sopimus sisältää myös 500 euron kertaerän. JHL edustaa muun muassa VR:n junien konduktöörejä.