Kreikassa tuhannet opiskelijat vaativat perjantaina oikeutta tiistaisen tuhoisan junaturman uhreille. Mielenosoituksia järjestettiin kaupungeissa ympäri maata.
Matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät myöhään tiistai-iltana pääkaupunki Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella, lähellä Larissan kaupunkia. Turmassa kuoli ainakin 57 ihmistä, ja useita on yhä kateissa. Turma on järkyttänyt koko Kreikkaa ja nostanut kriittistä keskustelua siitä, ketkä ovat syypäitä tapahtuneeseen.
Ateenassa yli 5 000 mielenosoittajan joukko kokoontui perjantaina Hellenic Train -junayhtiön pääkonttorin edustalle. Yhtiö vastaa Ateenan ja Thessalonikin kaupunkien välisen raidelinjan operoinnista.
Väkijoukko osoitti mieltään sitä vastaan, kuinka junaverkoston turvallisuuden kehittämisessä ei ole onnistuttu vuosikymmenten saatossa viime vuosien läheltä piti -tilanteista huolimatta.
– Murhaajat, väkijoukko huusi mielenosoittajien maalatessa saman sanan punaisin kirjaimin rakennuksen lasiseinään.
– Me kiehumme raivosta. Ei ole hyväksyttävää, että tällainen traaginen tapaus sattuu vuonna 2023, mielenosoitukseen osallistunut Angelos Thomopoulos sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Thomopoulos kertoi mielenosoittajien lähtevän kaduille vaatimaan, että syylliset tragedian taustalla saatetaan vastuuseen, eikä mitään lakaista maton alle.
"Uhrit olivat nuoria, kuten mekin"
Mielenosoittajat kantoivat banderolleja, joissa luki: "Tekstaa minulle, kun pääset perille". Kyseessä oli nähtävästi erään junaturman nuoren uhrin äidin lapselleen lähettämä viesti. Samaista viestiä on käytetty viime päivinä näkyvästi iskulauseena protesteissa.
Mielenilmauksia järjestettiin perjantaina myös muun muassa Larissassa ja Patrasissa. Tämän lisäksi mieltä oli AFP:n mukaan määrä osoittaa myös Thessalonikissa. Yhteensä protesteihin on ollut kokoontuneena tuhansia ihmisiä, joista valtaosa on ollut opiskelijoita.
Useat junaturman uhreista olivat niin ikään opiskelijoita, jotka olivat palaamassa pitkän viikonlopun vietosta.
– Uhrit olivat nuoria, kuten mekin, sanoi protestiin osallistunut 20-vuotias biologian opiskelija Aphrodite AFP:lle.
– Tiesin, ettei kyseinen junareitti ole turvallinen. Pelkäsin aina junalla matkustamista, hän lisäsi.
Mielenosoittaja Maria Psacheli taas totesi, että hänen oma lapsensa on matkustanut säännöllisesti samalla junareitillä, jota turmajuna kulki.
– Ajattelen uhrien perheitä, hän sanoi kyynelehtien.
Poliisi teki ratsian Larissan juna-asemalla
Kreikan poliisi kertoi tänään suorittaneensa tutkinnan Larissan juna-asemalla. Poliisin mukaan se takavarikoi asemalta kaikki asiakirjat, jotka voivat auttaa tutkinnassa.
Nimetön oikeuslähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tutkinnan tarkoituksena on käynnistää tarvittaessa rikosoikeudellinen menettely Hellenic Train -rautatieyhtiön johtoa vastaan.
– Takavarikoidut paperit voivat auttaa meitä selventämään tapahtumia ja myös arvioimaan mahdollista rikosoikeudellista vastuuta, lähde kertoi.
Hellenic Train perustettiin sen jälkeen, kun Kreikan valtion omistama rautatieyhtiö Trainose yksityistettiin viisi vuotta sitten ja myytiin Italian valtion omistamalle Ferrovie dello Stato Italiane -rautatieyhtiölle. Kauppa oli osa laajaa yksityistämisohjelmaa, jota Kreikan velkojat olivat vaatineet vuosia kestäneen velkakriisin aikana.
Kreikan pääministeri: Turman takana inhimillinen virhe
Kreikan poliisi otti jo aiemmin kiinni Larissan rautatieaseman asemapäällikön osana junaturman tutkimuksia.
Hänen asianajajansa mukaan asemapäällikkö on myöntänyt osittaisen syyllisyytensä onnettomuuteen. Asianajaja on kuitenkin painottanut, että myös muut seikat ovat vaikuttaneet onnettomuudessa.
Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi keskiviikkona, että junaturman syynä oli inhimillinen virhe.
– Kaikki viittaa siihen, että tapahtuman syynä oli valitettavasti pääosin traaginen inhimillinen virhe, Mitsotakis sanoi televisiopuheessaan.
Hän vakuutti, että turman kaikki syyt selvitetään perin pohjin.
Huono johtaminen, huono huolto ja vanhentuneet laitteet ovat olleet Kreikan reilun 2 500 kilometrin laajuisen rautatieverkoston vaivana jo vuosikymmenten ajan.
Rautatietyöntekijöiden ammattiliiton mukaan Ateenan ja Thessalonikin välisen rataosuuden turvallisuusongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia.