Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisten palkkasotilaiden johtaja sanoo joukkojensa ottaneen Bahmutin itäosat haltuunsa Ukrainassa

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner sanoo ottaneensa Bahmutin itäosat haltuunsa Ukrainassa, kertovat uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian.

Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa on kaikki kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet. Prigozhin kommentoi Ukrainan itäosassa sijaitsevan kaupungin tilannetta lehdistöpalvelunsa julkaisemassa ääniviestissä.

Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia. Bahmutia ei pidetä itsessään strategisesti merkittävänä, mutta kaupungista on tieyhteydet tiheästi asutettuihin teollisuuskaupunkeihin Kramatorskiin ja Slovjanskiin.

Ukraina ei ole vahvistanut Prigozhinin väitteitä. Ukrainan asevoimat kuitenkin sanoo tuoreimmassa tilannepäivityksessään Venäjän jatkavan hyökkäystään Bahmutissa.

– Huomattavista tappioista huolimatta vihollinen jatkaa rynnäköintiä Bahmutin kaupungissa, Ukrainan asevoimat sanoo Guardianin mukaan.

Sotilasliitto Naton viranomaislähde kertoi maanantaina CNN:lle, että jokaista Bahmutia puolustaessaan kuollutta ukrainalaista kohden Venäjän joukot ovat menettäneet vähintään viisi sotilastaan.

"Bahmutin jälkeen he voisivat mennä pidemmälle"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukoilla olisi avoin väylä Itä-Ukrainan tärkeimpien kaupunkien valloittamiseksi, jos Venäjä ottaa Bahmutin kaupungin haltuunsa. Zelenskyi kertoo näkemyksestään yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n haastattelussa.

Haastattelussa presidentiltä kysyttiin, miksei hän ole päättänyt vetää Ukrainan joukkoja pois piiritetystä kaupungista maan itäosassa.

– Tämä on taktista meille. Ymmärrämme, että Bahmutin jälkeen he voisivat mennä pidemmälle. He voisivat mennä Kramatorskiin, he voisivat mennä Slovjanskiin, se olisi avoin tie venäläisille Bahmutin jälkeen muihin Ukrainan kaupunkeihin Donetskin alueella, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

– Siksi miehemme seisovat siellä.

Zelenskyi vakuutti, ettei Ukraina ole vetäytymässä Bahmutista

Zelenskyin mukaan Venäjän tavoitteena on saavuttaa edes pieni voitto kaupungissa, vaikka vain tuhoamalla kaupungin ja tappamalla siviilit. Voitto Bahmutissa auttaisi venäläistä yhteiskuntaa uskomaan, että heillä on vahvat asevoimat, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kertoi maanantaina ohjeistaneensa maansa asevoimia löytämään lisäjoukkoja Bahmutin kaupungin puolustukseen. Presidentti vakuutti, etteivät ukrainalaisjoukot ole vetäytymässä kaupungista, vaikka kaupungin puolustajien tilanne on muuttunut yhä tukalammaksi.

Venäjän eteneminen alueella ei ole ollut helppoa, vaan Wagner-pomo Prigozhin on ollut viime aikoina poikkiteloin Venäjän puolustusministeriön kanssa Bahmutiin liittyen.

Prigozhinin mukaan jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista on vaikeuttanut Wagnerin taistelijoiden etenemistä Bahmutissa, kertoi uutistoimisto AFP maanantaina.

– Jos Wagner vetäytyy Bahmutista nyt, koko etulinja murenee, hän arvioi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.