Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naiset ovat kaikkein sorretuimpia Afganistanissa, sanoo YK – "On ollut tuskallista nähdä järjestelmälliset pyrkimykset työntää naiset ja tytöt julkisuudesta"

Afganistanista on tullut Taleban-hallinnon alla kaikkein eniten naisten oikeuksia sortava valtio koko maailmassa, sanoo YK. Naiset ja tytöt on YK:n avustustehtävän mukaan käytännössä suljettu koteihinsa Afganistanissa.

Taleban-hallinto noudattaa ankaraa tulkintaa islaminuskosta ja on asettanut lukuisia rajoituksia tytöille ja naisille elokuussa 2021 tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen.

– On ollut tuskallista nähdä heidän suunnitelmalliset, harkitut ja järjestelmälliset pyrkimykset työntää afganistanilaiset naiset ja tytöt julkisuudesta, sanoo YK:n Afganistanin avustustehtävä Unaman johtaja Roza Otunbajeva tiedotteessa kansainvälisenä naistenpäivänä, jota vietetään tänään.

Unama kuvailee tukahduttamista kansallisen itsetuhoisuuden teoksi aikana, jona Afganistan kärsii maailman mittavimpiin lukeutuvasta humanitaarisesta ja taloudellisesta kriisistä.

Taleban-hallinto on sulkenut naiset pois elintärkeimpiä tehtäviä lukuun ottamatta kaikista valtion tehtävistä. Hallinto maksaa heille murto-osan palkastaan, jotta he pysyvät kotona.

Naisilta on myös kielletty pääsy puistoihin, huvipuistoihin, kuntosaleille ja julkisiin kylpylaitoksiin. Julkisella paikalla liikkuessaan heidät määrätään peittämään itsensä, mieluiten burkalla.

Kabulissa vaadittiin kansainvälisiä toimia

Pahiten hallinto on kuitenkin kohdistanut tukahduttamistoimiaan teini-ikäisiin tyttöihin ja yliopisto-opiskelijoihin. Viranomaiset ovat kieltäneet heiltä pääsyn toisen asteen oppilaitoksiin sekä korkeakouluihin.

Jotkut naiset ovat järjestäneet satunnaisesti mielenilmauksia kieltoja vastustaakseen, siitäkin huolimatta, että asettavat samalla itsensä vaaraan tulla pidätetyksi tai joutua julkisen stigman tai väkivallan kohteeksi. Viranomaiset hajottavat nämä protestit usein varsin pikaisesti.

Parisenkymmentä naista järjesti keskiviikkona Afganistanin Kabulissa mielenilmauksen, jossa vaadittiin kansainvälistä yhteisöä suojelemaan afganistanilaisia. Mielenilmausta olivat todistamassa uutistoimisto AFP:n toimittajat.

– YK:n on tullut aika tehdä ratkaiseva ja vakavasti otettava päätös (Afganistanin) kansan kohtalosta, Kabulin protestiin osallistunut mielenosoittaja luki lausunnosta.

Avustusjärjestöt joutuivat keskeyttämään toimintansa

Yksikään maa ei ole virallisesti tunnustanut Taleban-hallintoa Afganistanin lailliseksi hallinnoksi. Avustuksiin ja mahdolliseen tunnustamiseen liittyvät neuvottelut ovat jumiutuneet kysymykseen naisten oikeudesta saada koulutusta.

Yli puolet maan 38 miljoonasta asukkaasta näkee nälkää, ja lähes neljä miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta, avustusjärjestöt kertovat.

Kriisiä vaikeutti entisestään esimerkiksi se, että Taleban-hallinto kielsi afganistanilaisnaisia tekemästä työtä kansalaisjärjestöissä, minkä johdosta lukuisat avustusjärjestöt joutuivat keskeyttämään elintärkeän työnsä maassa.

Suomessa Maahanmuuttovirasto kertoi viime kuussa, että kaikille afganistanilaisille naisille ja tytöille myönnetään Suomessa pakolaisasema.