Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton Stoltenberg: Bahmutin kaupunki voi kaatua tulevina päivinä

Ukrainassa Bahmutin kaupungin puolustus saattaa kaatua tulevina päivinä, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg arvioi.

Stoltenberg puhui asiasta toimittajille Tukholmassa, jossa hän tapaa EU-maiden puolustusministereitä.

Kiivaat taistelut Itä-Ukrainan Bahmutissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia Venäjän joukkojen pyrkiessä piirittämään kaupunkia.

– Ei voida sulkea pois (sitä mahdollisuutta), että Bahmut lopulta kaatuu tulevina päivinä, Stoltenberg sanoi.

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner sanoo jo ottaneensa haltuunsa Bahmutin itäosat, kertovat uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian.

Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa ovat kaikki kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet. Prigozhin kommentoi Ukrainan itäosassa sijaitsevan kaupungin tilannetta lehdistöpalvelunsa julkaisemassa ääniviestissä.

Ukraina ei vahvistanut Venäjän edenneen

Bahmutia ei pidetä itsessään strategisesti merkittävänä, mutta kaupungista on tieyhteydet tiheästi asutettuihin teollisuuskaupunkeihin Kramatorskiin ja Slovjanskiin.

Ukraina ei ole vahvistanut Prigozhinin väitteitä. Ukrainan asevoimat kuitenkin sanoo tuoreimmassa tilannepäivityksessään Venäjän jatkavan hyökkäystään Bahmutissa.

– Huomattavista tappioista huolimatta vihollinen jatkaa rynnäköintiä Bahmutin kaupungissa, Ukrainan asevoimat sanoo Guardianin mukaan.

Sotilasliitto Naton viranomaislähde kertoi maanantaina CNN:lle, että jokaista Bahmutia puolustaessaan kuollutta ukrainalaista kohden Venäjän joukot ovat menettäneet vähintään viisi sotilastaan.

"Bahmutin jälkeen he voisivat mennä pidemmälle"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukoilla olisi avoin väylä Itä-Ukrainan tärkeimpien kaupunkien valloittamiseksi, jos Venäjä ottaa Bahmutin kaupungin haltuunsa. Zelenskyi kertoo näkemyksestään yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n haastattelussa.

Haastattelussa presidentiltä kysyttiin, miksei hän ole päättänyt vetää Ukrainan joukkoja pois piiritetystä kaupungista maan itäosassa.

– Tämä on taktista meille. Ymmärrämme, että Bahmutin jälkeen he voisivat mennä pidemmälle. He voisivat mennä Kramatorskiin, he voisivat mennä Slovjanskiin, se olisi avoin tie venäläisille Bahmutin jälkeen muihin Ukrainan kaupunkeihin Donetskin alueella, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

– Siksi miehemme seisovat siellä.

Zelenskyi vakuutti, ettei Ukraina ole vetäytymässä Bahmutista

Zelenskyin mukaan Venäjän tavoitteena on saavuttaa edes pieni voitto kaupungissa, vaikka vain tuhoamalla kaupungin ja tappamalla siviilit. Voitto Bahmutissa auttaisi venäläistä yhteiskuntaa uskomaan, että heillä on vahvat asevoimat, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kertoi maanantaina ohjeistaneensa maansa asevoimia löytämään lisäjoukkoja Bahmutin kaupungin puolustukseen. Presidentti vakuutti, etteivät ukrainalaisjoukot ole vetäytymässä kaupungista, vaikka kaupungin puolustajien tilanne on muuttunut yhä tukalammaksi.

Venäjän eteneminen alueella ei ole ollut helppoa, vaan Wagner-pomo Prigozhin on ollut viime aikoina poikkiteloin Venäjän puolustusministeriön kanssa Bahmutiin liittyen.

Prigozhinin mukaan jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista on vaikeuttanut Wagnerin taistelijoiden etenemistä Bahmutissa, kertoi uutistoimisto AFP maanantaina.

– Jos Wagner vetäytyy Bahmutista nyt, koko etulinja murenee, hän arvioi.

YK:n Guterres Kiovassa: Ukrainan viljanvientisopimuksen jatko on kriittisen tärkeää

Kiovassa Ukrainassa keskiviikkona vieraillut YK:n pääsihteeri Antonio Guterres painotti, että ukrainalaisen viljan viennin mahdollistavan sopimuksen jatkaminen on kriittisen tärkeää. Viljakuljetukset Mustanmeren kautta salliva sopimus on nykyisellään voimassa maaliskuun 18. päivään asti, ja se jatkuu automaattisesti, jos Ukraina tai Venäjä ei vastusta jatkoa.

Sopimusta olivat sorvaamassa Venäjän ja Ukrainan lisäksi YK ja Turkki, ja se saatiin aikaiseksi viime heinäkuussa. Sopimuksen myötä viljaa kuljettavat alukset voivat liikkua Venäjän sotalaivojen saartamista Mustanmeren satamista.

YK-johtajan mukaan sopimuksen ansiosta 23 miljoonaa tonnia viljaa on päässyt lähtemään kolmesta eri satamasta. Hän sanoi viljakuljetusten auttaneen laskemaan ruoan hintaa maailmanlaajuisesti ja helpottaneen merkittävästi ihmisten elämää erityisesti kehittyvissä maissa.

– Ukrainalaisen ja venäläisen ruoan ja lannoitteiden vienti on välttämätöntä maailman ruokaturvalle ja ruoan hinnalle, Guterres korosti.

Sopimus takasi Venäjälle oikeuden viedä lannoitteita vailla länsimaiden pakotteita. Venäjän hallinnon mukaan sopimuksen tätä osiota ei ole kuitenkaan kunnioitettu.

Guterres otti vierailullaan kantaa myös venäläiseen videoon, jossa ilmeisesti teloitetaan aseeton ukrainalaissotilas. YK:n alustavan arvion mukaan video on aito. Guterresin mukaan se on traaginen muistutus siitä, että sodan lakeja on noudatettava tiukasti.

Venäjä tuskin etenee merkittävästi Ukrainassa vuonna 2023, Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja uskoo

Venäjän joukot tuskin pystyvät etenemään merkittävästi Ukrainassa tänä vuonna, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines. Hän puhui asiasta keskiviikkona senaatin istunnossa.

Hainesin mukaan Venäjä ei todennäköisesti pysty pitämään yllä tämänhetkistä taistelutasoa eikä tekemään merkittäviä aluevaltauksia Ukrainassa tänä vuonna.

Hän arvioi, että Venäjän armeijan on vaikea toipua suurista takaiskuista taistelukentällä ja siksi se luultavasti keskittyy hallinnassaan olevien alueiden puolustamiseen.

Hainesin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin luultavasti uskoo sodan pitkittämisen olevan etujensa mukaista. Putin on valmistautunut sotimaan Ukrainassa vielä vuosia pitäen välillä taukoja taisteluista, Haines sanoi.

-----

Uutista on korjattu kello 15.18: Taistelut Bahmutissa ovat jatkuneet jo kuukausia, ei viikkokausia. Virhe on korjattu sekä tekstistä että kuvatekstistä.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.