Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Borrell antoi EU-maiden puolustusministerien kokoukselle ehdotuksen Ukrainan ammuspulan ratkomiseksi

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell on tehnyt ehdotuksen, jonka hän uskoo ratkovan Ukrainan kriittistä ammustilannetta. Ehdotus sisältää ammusten antamisen EU:n jäsenmaiden varastoista Ukrainalle, EU-maiden yhteishankinnat ammusten hankkimiseksi ja omien varastojen täyttämiseksi sekä tuotannon kasvattamiseksi.

Borrell on avannut ehdotustaan osin jo aiemmin ja kertoi siitä nyt EU:n jäsenmaiden puolustusministerien epävirallisen kokouksen yhteydessä Tukholmassa.

Aloitteessa EU:n rauhanrahastosta olisi tarkoitus käyttää miljardi euroa ammusten saamiseksi kansallisista varastoista Ukrainalle. Toiset miljardi euroa puolestaan käytettäisiin yhteishankintoihin.

Borrellin mukaan tuotantokapasiteettia on saatava nostettua ja tuotantoaikoja lyhennettyä.

– Olemme sota-ajassa. Ja meillä täytyy olla – olen pahoillani sanoessani tämän – sotamentaliteetti.

Ammustuotanto on ollut liian alavireistä kysyntään nähden siksi, että uusien tuotantolinjojen pystyttämistä ei ole järkevää tehdä ilman varmuutta kysynnän kestävyydestä. Juuri tätä lupausta aseteollisuudelle ehdotuksella havitellaan.

Borrellin mukaan muodollinen päätös asiasta on tarkoitus saada jo seuraavassa ulko- ja puolustusministerien kokouksessa, joka järjestetään Brysselissä 20. maaliskuuta.

Stoltenberg: Ammusvarastoja lisättävä

Kokouksessa vierailivat muun muassa Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Borrell piti tiedotustilaisuuden kokouksen jälkeen Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin kanssa. Hän kuitenkin välitti Reznikovilta terveiset, että seuraavat kuukaudet ja viikot ovat ratkaisevia Ukrainan kannalta.

Stoltenberg puolestaan kommentoi kokousta Twitterissä.

– Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa meidän on lisättävä ja ylläpidettävä tukeamme, jotta Ukraina voittaisi, hän kirjoitti.

Stoltenbergin mukaan myös Nato-liittolaisten ammusvarastoja on lisättävä ja keskityttävä ammusten yhteishankintoihin.

Ajatus ammusten yhteishankinnoista on alkujaan lähtenyt Viron aloitteesta. Viro ehdotti, että ammuksia pitäisi hankkia yhdessä samaan tapaan kuin rokotteita koronaviruspandemian aikana.

----

Korjattu aiempaa uutista kello 17:45: EU:n rauhanrahastosta olisi tarkoitus käyttää miljardi euroa ammusten saamiseksi kansallisista varastoista, ei kansallisesta varastosta.