Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korea on laukaissut kaksi ballistista ohjusta kohti Japaninmerta, sanoo Etelä-Korea

Pohjois-Korea on laukaissut kaksi lyhyen kantaman ballistista ohjusta, sanoo Etelä-Korea.

Etelä-Korean asevoimien mukaan pohjoisnaapuri laukaisi ohjukset kohti Japaninmerta. Asevoimien kerrotaan vahvistaneen seurantaansa uusien laukaisujen varalta.

Pohjois-Korea testaa ohjuksiaan jo toistamiseen muutaman päivän sisällä. Maa ilmoitti eilen testanneensa kahta sukellusveneestä laukaistavaa ydinohjusta.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat puolestaan aloittivat maanantaina suurimmat yhteiset sotaharjoituksensa viiteen vuoteen. Vapauden kilveksi nimetyn sotaharjoituksen on määrä kestää kymmenen päivää. Maat ovat lisänneet puolustusyhteistyötään Pohjois-Korean sotilaallisen ja ydinaseuhan kasvaessa alueella.

Etelä-Korean mukaan sen ja Yhdysvaltain erikoisjoukot olivat järjestäneet Vapauden kilven edellä harjoituksia, joissa muun muassa simuloitiin täsmäiskuja tärkeisiin kohteisiin Pohjois-Koreassa.

Etelä-Korea on painottanut, että Vapauden kilpi on puolustusharjoitus.

Pohjois-Koreaa kaksikon sotaharjoitukset ovat joka tapauksessa hiertäneet, ja maa on usein vastannut niihin ohjuskokeilla. Pohjois-Korea näkee sotaharjoitukset hyökkäyksen valmisteluna.

Lisää ohjuskokeita odotettavissa

Viime vuonna Pohjois-Korea julisti olevansa peruuttamattomasti ydinasevaltio ja teki ennätysmäärän ohjuslaukaisuja. Aiemmin tässä kuussa maan johtaja Kim Jong-un puolestaan käski asevoimiaan lisäämään sotaharjoituksia ja valmistautumaan todelliseen sotaan.

Etelä-Korean Soulin Ewha-yliopiston professori Leif Easley arvioi, että ohjuskokeet palvelevat kotimaista tarkoitusta, vaikka niitä on perusteltu viitaten etelänaapurin sotaharjoituksiin.

– Tässä on suurelta osin kyse siitä, että Kimin hallinto ei halua näyttää heikolta, kun se kamppailee taloudellisesti, Easley sanoi ja painotti Etelä-Korean samaan aikaan onnistuneen muun muassa vahvistamaan turvallisuussuhteitaan.

Yhdysvallat on toistuvasti ilmaissut sitoumustaan Etelä-Korean puolustamiseen. Maa on sanonut voivansa käyttää tähän kaikkia sotilaallisia voimavarojaan, mukaan lukien ydinaseita.

Pohjois-Korean on arveltu käyttävän kaksikon sotaharjoituksia tekosyynä uusille ohjuslaukaisuille.

– Erilaisia ohjustestejä ja jopa ydinkoe on odotettavissa. Pelottelu jatkuu, minkä ei pitäisi olla yllätys, ennakoi eläköitynyt eteläkorealaiskenraali Chun In-bum.