Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö kävi Turkin maanjäristysalueella, Erdoganin Nato-lupausta odotetaan perjantaina Ankarassa

Presidentti Sauli Niinistö on vieraillut Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella Kahramanmarasin kaupungissa. Hän sanoo tviitissään, että Suomi jatkaa humanitaarisen ja asiantuntija-avun antamista uhrien auttamiseksi.

Helmikuun alun maanjäristyksessä Turkissa ja Syyriassa kuoli yli 55 000 ihmistä, joista yli 48 000 Turkissa. Niinistö toteaa, että pelastus- ja avustustyöntekijät tekevät erittäin tärkeää työtä maanjäristyksen aiheuttamien tuhojen keskellä.

Niinistö on Turkissa kaksipäiväisellä työvierailulla. Hänen odotetaan tuovan Turkista mukanaan lupauksen siitä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden.

Niinistö tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin perjantaina maan pääkaupungissa Ankarassa.

Niinistön seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Presidenttien tapaamispaikka vaihtui Ankaraksi

Presidenttien tapaamispaikkaa vaihdettiin viime hetkellä Istanbulista pääkaupunkiin Ankaraan.

Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

– Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat, Niinistö kertoi presidentin kanslian välittämässä sähköpostissa medialle keskiviikkona, jolloin Turkin-matkasta ilmoitettiin.

Erdogan itse kertoi keskiviikkona medialle aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön.

Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen 14. toukokuuta pidettäviä Turkin vaaleja, mutta Ruotsin jäsenyyden ratifiointi jää myöhemmäksi. Turkki on läpi jäsenyysprosessin suhtautunut nihkeämmin Ruotsin kuin Suomen hakemukseen.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys. Saksassa keskiviikkona vieraillut Kristersson sanoi Ruotsin toivovan mahdollisimman nopeaa ratifiointia omalle jäsenyydelleen Turkin vaalien jälkeen, jos yhtäaikainen eteneminen Suomen kanssa ei toteudu.

Niinistö lupasi jatkaa työtä Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi.

Unkari ei aio olla viimeinen ratifioija

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban on Turkissa. Hän tapaa Erdoganin torstaina.

Unkarin pääministerin kanslia kertoi hänen osallistuvan Ankarassa kokoukseen, jossa on määrä keskustella Turkin ja Syyrian maanjäristyksen avustustoimista.

Unkari on useaan kertaan lykännyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyä.

Tiistaina kerrottiin, että parlamentin äänestys Nato-jäsenyyksistä siirtyy jälleen. Unkarin parlamentti kokoontuu todennäköisesti seuraavaksi maaliskuun 27. päivänä, kertoi unkarilaismedia Hvg.

Presidentti Niinistö on kertonut saaneensa keskustelussaan Viktor Orbanin kanssa tältä selkeän viestin, ettei Unkari ole viimeinen Suomen Nato-jäsenyyden ratifioija. Niinistö kertoi asiasta yhdysvaltalaisen Fox News -kanavan sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa.

Kun Unkarin parlamentin valtuuskunta vieraili Suomessa ja Ruotsissa viime viikolla, Unkarin poliittisen johdon kerrottiin yhtä oppositiopuoluetta lukuun ottamatta tukevan maiden Nato-jäsenyyttä.

Valtuuskunta kuitenkin toivoi molemmilta mailta parannusta kahdenvälisiin suhteisiin ja katsoi joidenkin poliitikkojen levittäneen valheita Unkarista.