Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ISW: Putin ei välttämättä taivu neuvottelupöytään, vaikka Ukraina menestyisi vastahyökkäyksissään

Useat onnistuneet ukrainalaisten vastahyökkäykset ovat todennäköisesti välttämättömiä Ukrainassa, mutta ne eivät ehkä riitä taivuttamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia neuvottelupöytään lännen kanssa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan Putin ei jaa länsimaissa vallitsevaa ajatusta siitä, että nykyinen sotilaallinen tilanne Ukrainassa vaatisi konfliktin ratkaisemista neuvotteluteitse. Ajatushautomon mukaan Putin ei ole valmis tunnustamaan sodan realiteetteja, vaan tavoittelee edelleen alkuperäisiä tavoitteitaan pyrkimällä voittamaan pitkittyneen sodan.

Kreml: Länsimaiden kritiikillä ei vaikutusta päätökseen taktisista ydinaseista

Venäjä ilmoitti maanantaina, ettei länsimaiden kritiikki vaikuta Venäjän päätökseen sijoittaa taktisia ydinaseitaan Valko-Venäjälle.

– Sellainen reaktio ei voi tietenkään vaikuttaa Venäjän suunnitelmiin, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Putin kertoi Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseitaan Valko-Venäjälle lauantaina Rossija 24 -tv-kanavan haastattelussa.

Ukraina vaati sunnuntaina pikaista YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Putinin ilmoituksen vuoksi. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell puolestaan ilmoitti EU:n olevan valmis asettamaan uusia pakotteita Valko-Venäjälle, jos maa ottaa vastaan taktisia ydinaseita Venäjältä.

Britanniassa koulutettavana olleet sotilaat palasivat Ukrainaan

Britanniassa taistelupanssarivaunukoulutuksessa olleet ukrainalaissotilaat ovat palanneet Ukrainaan, Britannian puolustusministeriö kertoi maanantaina.

Britannia lupasi tammikuussa, että maa toimittaa Ukrainalle neljätoista Challenger 2 -taistelupanssarivaunua. Ukrainalaissotilaiden koulutus tankkien käyttöön alkoi pian ilmoituksen jälkeen.

– Oli todella inspiroivaa nähdä ukrainalaissotilaiden päättäväisyys heidän suoritettuaan koulutuksen Britanniassa, kertoi Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

– He palaavat kotimaahansa paremmin varusteltuina, mutta yhtä suureen vaaraan. Me jatkamme Ukrainan tukemista niin kauan kuin tarve vaatii, Wallace lisäsi.

Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja odotetaan käytettävän Ukrainan mahdollisissa vastahyökkäyksissä tänä keväänä.

Donetskissa evakuoidaan kaupungin työntekijöitä

Donetskissa sijaitsevan Avdijivkan kaupungin työntekijät evakuoidaan pois kaupungista, kertoi paikallishallinnon edustaja sosiaalisessa mediassa maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan. Venäjän joukot ovat edenneet alueella, ja kaupunki on kärsinyt taisteluista merkittävästi.

Paikallishallinnon johtaja kertoo Avdijivkan näyttävän kuin se olisi elokuvakohtauksesta maailmanlopun jälkeen. Päätöstä evakuoida kaupungin työntekijät hän kuvailee vaikeaksi, sillä julkisen puolen työntekijät ovat pyrkineet pitämään yllä kaupungin siisteyttä ja elinvoimaisuutta.

Niin ikään Donetskin alueella sijaitsevassa Slovjanskissa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja noin 30 haavoittunut Venäjän iskussa. AFP:n mukaan asiasta kertoo Facebookissa Donetskin alueen kuvernööri, joka kertoo myös useiden rakennusten vahingoittuneen. Rakennusten joukossa on niin toimistotiloja kuin asuinrakennuksiakin.

Kuvernööri kertoo Venäjän iskeneen kaupungin keskustaan aamupäivällä kahdella ohjuksella.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.