Saunapalvin valmistus Suomessa jatkuu, nyt odotetaan päätöstä nimisuojasta

STT

STT

Euroopan komission tuore päätös mahdollistaa perinteisen saunapalvin tuotannon jatkumisen Suomessa, kertoo Lihakeskusliitto. Komissio on liiton tiedotteen mukaan hyväksynyt ehdotuksen, jolla asetetaan pysyvä poikkeus perinteisesti savustetuissa liha- ja kalatuotteissa olevien PAH-yhdisteiden raja-arvoihin.

Saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla. Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta asiaan.

Uusi EU-asetus tullee voimaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun kolmen kuukauden tarkasteluaika on päättynyt. Tarkasteluaikana EU:n parlamentilla ja neuvostolla on vielä mahdollisuus palauttaa ehdotus valmisteluun.

Liiton mukaan nyt odotetaan päätöstä EU-nimisuojasta. Saunapalviyhdistys on hakenut perinteiselle saunapalvikinkulle EU-suojattua maantieteellistä merkintää. Täsmällinen nimitys on ”Aito Saunapalvikinkku”.

Kommentoi

Palvelut