Venäjän perustuslain uudistaminen jälleen duuman käsittelyyn

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi duuman puoluejohtajia maaliskuun alussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä parlamentin alahuoneen duuman on määrä käsitellä tänään toistamiseen maan perustuslain uudistamista. Duuma hyväksyi presidentti Vladimir Putinin esittämät uudistuksen jo kertaalleen tammikuussa. Sen jälkeen perustuslakiin on kuitenkin ehdotettu runsaasti lisää muutoksia.

Lakiin on muun muassa tulossa maininta venäläisten uskosta Jumalaan sekä avioliitosta miehen ja naisen välisenä instituutiona. Lakiin kirjataan myös kielto luovuttaa Venäjän maaperää pois, mitä pidetään viittauksena Krimin valtauksen vakiinnuttamiseen.

Lisää konservatiivista sävyä uudistuksiin tuo kielto vääristellä venäläistä versiota Neuvostoliiton historiallisesta roolista toisen maailmasodan voittajana.

Poliittisella tasolla perustuslain uudistamisen on nähty pohjustavan Putinin luopumista presidentinvirasta vuonna 2024 sekä hänen pitämistä jollain tapaa vallankahvassa myös tämän jälkeen. Putin itse on kiistänyt tällaisen tulkinnan.

– Tässä ei ole kyse minusta eikä tästä hetkestä. Emme ehdota uudistuksia viideksi tai kymmeneksi vuodeksi vaan vähintään 30 tai 50 vuodeksi, Putin sanoi viime viikolla.

Presidentin uumoillaan kuitenkin haluavan varmistaa itselleen sellaisen aseman, jossa hänellä on syytesuoja.

Kansalaiset eivät ole perillä muutoksista

Perustuslain uudistuksista aiotaan kysyä myös kansalaisten mielipidettä äänestyksessä 22. huhtikuuta. Mielipidekyselyiden mukaan enemmistöllä venäläisistä ei ole tarkkaa käsitystä uudistusten merkityksestä.

Uudistuspaketin läpimenoa yritetään varmistaa perustuslakiin tulevilla kirjauksilla eläkkeiden indeksitarkistuksista ja minimipalkasta. Valtaapitävien huoli ei ehkä niinkään ole esitysten kannatus neuvoa-antavassa äänestyksessä vaan se, että äänestysinto jää hyvin alhaiseksi.

Perustuslaki saatetaan tuoda duumassa kolmanteen ja viimeiseen käsittelyyn jo tällä viikolla. Myös parlamentin ylähuone, federaationeuvosto, saattaa käsitellä muutoksia jo tänään.

Kommentoi

Mainos: Itä-Häme

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut