Hyvinvointiyhtymä: Laajennetusta koronatestauksesta koitumassa miljoonalasku

Testauksen kustannukset ovat yhtymän mukaan tällä hetkellä 1,5–2 miljoonaa euroa kuukaudessa. Annika Pitkänen

Anne Honkanen

Laajennetusta koronavirustestauksesta on koitumassa Päijät-Hämeeseen kymmenen miljoonan euron lisäkustannukset loppuvuonna, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Yhtymän mukaan summa on tätäkin suurempi, jos koronatilanne alueella vaikeutuu.

Ensi vuonna nykyisenlaajuinen testaus maksaisi yhtymän mukaan Päijät-Hämeessä 20 miljoonaa ja koko maassa arviolta 500 miljoonaa euroa.

Hyvinvointiyhtymä kertoi maanantaina 24. elokuuta, että yhtymässä oli otettu koronavirusnäytteitä 14 118. Testauksen kustannukset ovat yhtymän mukaan tällä hetkellä 1,5–2 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Testausten kustannusten korvaamisesta sairaanhoitopiireille ei ole tehty päätöksiä. Valtion vuoden 2021 talousarvio ei sisällä päätöksiä koronan hoitoon kohdennetusta lisärahoituksesta.

Laajennettu koronavirustestauksella tarkoitetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaista testausta.

Koronatestijonot haittaavat monien arkea Päijät-Hämeessä: "Puhelimessa jonottaessa on mennyt kohtuuttomasti aikaa", kommentoi erään 8. luokkalaisen äiti

Kustannusten ohella yhtymä kertoo kantavansa huolta sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudesta muille kuin hengitystieinfektiopotilaille ja -asiakkaille.

Yhtymän Päivystysapu 116117-puhelinpalvelua on vahvistettun muualta terveydenhuollon palvelutuotannosta, jotta hengitystieoireista kärsivät saadaan ohjattua tehokkaasti koronavirustestiin.

– Jos tilanne pitkittyy, sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot ovat pakotettuja pitkäkestoisiin toiminnallisiin muutoksiin, jotka haastavat koko palvelujärjestelmän ja joiden kustannuksia on mahdoton ennakoida, sanoo yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola tiedotteessa.

"Homma oli selkeä ja helppo", puhelinrumbaa ja epäselviä opasteita – tällaisia kokemuksia lukijoilla on ollut koronatestissä käymisestä

Kommentoi

Palvelut