Mielipide: Nuorisovaltuusto ja nuorten kanssa työskentelevät ovat molemmat äärimmäisen tärkeitä

Sanna Karppinen

Kirjoitin lehteen mielipidekirjoituksen nuorten äänen kuulumisesta päätöksenteossa (IH 9.2.). Yleisesti kirjoitus onnistui siitä näkökulmasta, että en ole koskaan saanut niin paljon hyvää palautetta kirjoituksestani. Palautteet osoittavat, että kyllä nuorten ja lasten osallisuutta päätöksenteossa halutaan lisätä. Yleisesti halutaan hyvää ja reilua toimintaa ja että myös lasten ja nuorten ääni kuuluu.

Valitettavasti kirjoituksestani on voinut saada myös väärän viestin. Kirjoittaessani seuraavan kohdan, en osannut ajatella, että loukkaan Nuorisovaltuustoa: ”Heidän (lasten ja nuorten) mielipidettään ei kysytä tai se hankitaan sellaisilla mekanismeilla, jotka sopivat byrokratian ja hallinnon rakenteeseen, mutta jotka eivät ole lapsille ja nuorille luontaisia. Päätöksenteossa ymmärrystä pyritään lisäämään kuulemalla nuorten sijasta virallisia tahoja, kuten nuorisovaltuustoa tai nuorten kanssa työskenteleviä.”

Nuorisovaltuusto (Nuva) ja nuorten kanssa työskentelevät ovat molemmat äärimmäisen tärkeitä ja ansaitsevat ison arvostuksen. Järjestäytynyt Nuva on osaltaan mahdollistanut nuorten äänen kuulumisen, sillä hallinnon ja päätöksenteon rattaissa järjestäytyminen on pakollista, aivan kuin itsekin kuulun järjestäytyneeseen poliittiseen ryhmään, jotta pääsen mukaan päätöksentekoon.

Meidän täytyy pystyä yhä kehittämään vuoropuhelua ja kuuntelemista kohti sellaisia tapoja, jotka ovat mahdollisimman helppoja ja luontaisia lapsille ja nuorille – myös järjestäytymättömiä. Siis Nuvan osallistumisen ja lasten kanssa työskentelevien kuulemisen lisäksi, ei niiden sijasta!

Erityisen pahoillani olen, että en kirjoittanut tekstiin, miten arvostan Nuvan työtä valtavasti. Omassa toiminnassani tulen aina tukemaan Nuvaa ja sen vaikutusmahdollisuuksia jatkossakin. Pahoittelut aiheuttamastani harmista!

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (PaHe).

Erityisen pahoillani olen, että en kirjoittanut tekstiin, miten arvostan nuorisovaltuuston työtä valtavasti.

Kommentoi