Mielipide: Raviradan alueelle tykkilumilatu ja kehittämissuunnitelma

Timo Erkkilä, Juha Tähkänen

Heinolassa on kehitettävä nykyaikaisella tavalla mahdollisuuksia lisätä ulkoliikuntaa. Aivan erityisesti tämä on paikallaan näin korona-aikana. Raviradan alue ympärillä laajoine alueineen sopii tähän mainiosti. Alue on aivan kaupungin ytimessä, jonne on monilta alueilta lyhyt matka.

Heinolaa on markkinoitu terveysliikuntakaupunkina, mikä on hieno asia. Heinolasta voitaisiin tehdä myös hiihtourheilun mekka. Onhan meillä hienojen harjujen lisäksi ympäri maailmaa suksia markkinoiva suksitehdas.

Juuri Heinolassa pitäisikin olla tykkilumella aikaansaatu tekolumilatu. Se lisäisi aivan loistavasti hiihtokautta. Mikä parasta se lisäisi vähälumisten talvien hiihtomahdollisuuksia.

Harju-Hakasuon (Raviradan) alueen käytöstä käytiin kiivasta keskustelua 1980-luvun alussa. Keskustelu johti lopulta siihen, että teollisuusalueen sijoittamisesta Raviradan alueelle luovuttiin. Valtuustoaloite, Timo Erkkilä ym., Harju-Hakasuon alueen asemakaavoittamisesta liikunta- ja virkistyskäyttöön johti toivottuun tulokseen. Niinpä alueella on voimassa lainvoimainen asemakaava, jolla on pysyvästi vahvistettu alueen liikunta- ja virkistyskäyttö.

Kun Heinola vuonna 2002 toisena kaupunkina sai Ympäristöministeriön päätöksellä Kansallisen kaupunkipuiston, Harju-Hakasuon alue tuli siihen aivan itseoikeutetusti mukaan osana koko kaupungin lävistävää liikunta- ja virkistysketjua.

Harju-Hakasuon alue on kaupunkilaisille tärkeä ja keskeinen liikunta- ja ulkoilualue. Kun alueen käyttö on kaavoituksella jo ratkaistu, se mahdollistaa alueen pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen kehittämisen.

Lumitykeillä ladut voitaisiin kunnostaa useinkin jo loppusyksystä ja toisaalta ei oltaisi vähälumisten talvien armoilla.

Se onkin tärkeätä, jotta kaupunkilaiset saavat parhaan mahdollisen hyödyn tästä upeasta alueesta.

Jo perinteisesti on alueelle sijoitettu paljon toimintoja, mutta alue tarjoaa myös ainutlaatuiset mahdollisuudet lisäkehittämiseen. Sitä mahdollisuutta on tehokkaasti käytettävä hyväksi samalla pyrkien suunnitelmallisuuteen.

Viime aikoina on ollut paljon esillä myös Harju-Hakasuon alueen kehittäminen hiihtoliikunnan tyyssijana. Latujen kunnostamista varten voitaisiin hankkia kaksi lumitykkiä, arvoltaan noin 40 000 euroa kappale. Lumitykeillä ladut voitaisiin kunnostaa käyttökuntoon useinkin jo loppusyksystä ja toisaalta ei oltaisi vähälumisten talvien armoilla.

Näin korona-aikana kaupungin tulee suosia ulkoliikunnan kehittämistä. Hiihtämien on koronaturvallista, eikä ole edes kallista. Hiihto on terveellinen kaupunkilaisten suosima liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille. Tätä kaupunginkin kannattaa liikunta- ja terveyskaupunkina muiden ulkoilumuotojen rinnalla kehittää.

Teimmekin viime maanantaina valtuustossa aloitteen Harju-Hakasuon kehittämissuunnitelman laatimisesta ja lumitykkien hankkimisesta tekolumilatujen pohjien kunnostukseen. Odotamme pikaisia toimia jo ensi syksyyn mennessä.

Alueen kuuluessa kansallisen kaupunkipuistoon on alueen kehittämiseen myös mahdollista saada aika ajoin avustuksia alueen kehittämiseen. Ympäristöministeriö on näin korona-aikana tukenut erityisesti kansallisten kaupunkipuistojen ulkoliikunnan kehittämistä.

Tällä rahallisesti pienellä summalla laajat kaupunkilaisten joukot pääsisivät terveellisen hiihtoliikunnan pariin.

Kirjoittajat ovat Heinolan kaupunginvaltuutettuja ja kuntavaaliehdokkaita (kok.).

Kommentoi