Mielipide: Maakuntahallinnossa tarvitaan leikkuria

Fuat Wafin

Tekeillä olevassa sote-maakunnan hallintouudistuksessa ollaan poistamassa niin sanottua äänileikkuria. Päijät-Hämeen osalta tämä tarkoittaisi, että Lahti saisi tulevaan maakuntavaltuustoon yksinään äänten enemmistön.

Lahti tai oikeammin Lahden kaupunginhallitus voisi yksinkertaisella enemmistöllä antaa niin sanotut tallimääräykset maakuntavaltuuston kokouksiin. Tällä hetkellähän yksikään kunta ei voi Päijät-Soten yhtymäkokouksissa yksinään määrätä päätöksien sisältöä.

Voi vain kuvitella, mitä yhden kunnan ehdoton enemmistö päättäisi esimerkiksi kuntien lähipalveluista. Kenen etu olisi ensisijainen palveluista päätettäessä?

Toteutuessaan kaavailtu sote-malli romuttaisi nykyisen kuntademokratian. Mitä merkitystä olisi enää muiden kuin keskuskunnan (Lahti) äänellä? Heinola saisi uuteen maakuntavaltuustoon maksimissaan kaksi tai kolme edustajaa viidestäkymmenestä. Ratkaisut Heinolankin terveysasioista siirtyisivät Lahden kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Ei vaikuta kovin houkuttelevalta tulevaisuuden näkymältä. Siksi sote-uudistus ei palvele lähipalvelujen säilymistä Heinolassa.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Heinolasta.

Mitä merkitystä olisi enää muiden kuin keskuskunnan (Lahti) äänellä?

Kommentoi