Mielipide | Kristittyjen ahdinko jää usein pimentoon

Olet ostanut kenkäparin suomalaisesta kenkäkaupasta ja huomaat vasta kotona, että toinen kengistä on viallinen. Menet takaisin kenkäkauppaan ja reklamoit valmistusvirheestä myyjälle. Mitä tapahtuu? Saat tilalle uudet virheettömät kengät.

Tapahtuu niin, että siinä ojentaessasi kenkiä myyjälle takkisi hiha vetäytyy sen verran ylös, että ranteesi paljastuu. Samalla paljastuu myös ranteeseesi tatuoitu risti. Tämä taas paljastaa, että olet kristitty.

Mitä sitten tapahtuu? Myyjä ehkä vilkaisee ristiä sanomatta mitään. Sinäkään et kenties sano mitään ihmeempää, ristihän puhuu puolestaan. Myyjä tuo sinulle uuden virheettömän kenkäparin. Kiität, sanot iloisesti heippa tai moikka tai näkemiin ja lähdet tyytyväisenä kaupasta.

Näin mutkattomasti asiat eivät hoidu kaikkialla. Open Doors -järjestön verkkosivuilta voi lukea egyptiläisestä Nashaatista, joka teki ammatikseen perinteisiä ristitatuointeja koptikristityille. Tapahtui niin, että hänen tyttärensä ja veljensä vaimo menivät kenkäkauppaan vaihtamaan kenkiä, joista toinen oli viallinen.

Kun kauppias tunnisti heidät kristityiksi ranteiden ristitatuoinnin ja huivittomuuden perusteella, hän käyttäytyi vihamielisesti: heitti kengät takaisin ja kieltäytyi tekemästä kauppaa kristittyjen kanssa. Ei ollut pelkoa kaupalle koituvasta imagohaitasta. Kauppias raivostui, kun Nashaatin veljen vaimo näytti viallista kenkää toiselle asiakkaalle: hän repi tätä hiuksista sillä seurauksella, että naisen kasvot iskeytyivät seinään. Kauppias työnsi huutaen Nashaatin tyttären kumoon.

Kuultuaan tapauksesta Nashaat saapui kauppaan ja tiedusteli kauppiaalta tyttärensä kohtelusta. Nashaatin velikin tuli kauppaan ja seurasi kauppiaan ja Nashaatin keskustelua. Ääri-islamistit olivat piirittäneet Nashaatin. Kauppias vastasi myöntävästi Nashaatin kysyessä, oliko hän lyönyt tytärtä. ”Etkä sinä voi tehdä sille mitään, kristitty!”

Tulikohan kenelläkään heistä mieleen ottaa puheeksi koptikristittyjen asema ja sananvapaus?

Tämä lausahdus kertonee paljon kristittyjen kohtelusta Egyptissä. Ääri-islamistit hakkasivat Nashaatia metalliputkilla ja herjauksia huutaen iskivät häntä kuolettavasti veitsillä. Myös tapahtumaa seuraava Nashaatin veli sai iskuista osansa. Nashaatia jäi suremaan vaimo ja neljä lasta.

Open Doorsin mukaan Egyptissä tapahtuu vuosittain kymmeniä väkivallantekoja, jotka kohdistuvat kristittyihin. Järjestön mukaan syylliset selviävät tilanteesta usein ilman minkäänlaisia seuraamuksia tai vain vähäisin rangaistuksin. Näin tässäkin tapauksessa.

Kuulemmeko näistä tapahtumista kuitenkaan esimerkiksi Ylen kanavilta? Entä ottaako Amnesty International kantaa yksittäisten kristittyjen ahdinkoon samalla lailla kuin esimerkiksi muiden mielipiteensä takia kaltoin kohdeltujen ihmisten kohtaloihin? Enpä ole kuullut.

Pääsiäisen aikaan kuulimme, että 22 faaraon muumiot kuljetettiin Kairossa kultaisissa tai ainakin kullanvärisissä vaunuissa säilytettäväksi toiseen museoon. Televisiouutisen mukaan tapahtumaa seurasi nelisensataa mediayhtiötä. Tulikohan kenelläkään heistä mieleen – paikan päällä kun olivat – ottaa puheeksi koptikristittyjen asema ja sananvapaus tässä ikivanhasta sivilisaatiostaan ylpeässä maassa?

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.) Hartolasta.