Mielipide: Kaiken vanhuksille tarjottavan tulee olla hyvää ja laadukasta

Heikki Leisti

Kiitos Itä-Häme. Omaisen puhutteleva kirjoitus pysäytti allekirjoittaneen tyystin pitkäperjantain aamuna. Tuttua myös minulle.

Vanhempani jättivät sukutilansa Kymijoen rannalta ja muuttivat uuteen, hienoon vanhusten hoivakotiin, mikä oli virhe. Kaikki oli alussa ihan ok, olo oli kuin taivaassa. Oli virikeohjaajaa ja kaikkea. Isäni muutti Taivaan kotiin, ennen kuin koko helvetti repesi.

Omistavaan tahoon näytti iskevän ahneus, tuo meidän perisyntimme, ja lisää rahaa omistajille -tyyli valtasi talon: Ei virikeohjaajaa, ei kioskia, ei mitään. Sisareni niin kuin minäkin seurasimme talon tapahtumia. Muutama esimerkki: Jälkiruuat aterioilta poistettiin, niitä ei kukaan kaivannut. Ruoka huononi koko ajan: keitettyä lenkkiä ja mauttomia perunoita. Lista olisi liian pitkä kerrottavaksi.

Entäpä hoito? Huonoa, äidin kolme hoitovirhettä sen todistavat. Kuten tavallista, ei mitään sanktioita. Äitini oli mökin muija, ei korkeasti koulutettu. Hän eksyi väärään pöytään ja hänelle sanottiin ”Rva Leisti, se ei ole paikanne”, ja ohjattiin omalle paikalleen. Alentavaa, vanhusrasismia, sanon minä. Saatettiin antaa vääriä aikoja tapahtumiin. Ne olivat jo aikaa sitten loppuneet, kun äitini paikalle ehti.

Lista kaikista olisi todella pitkä. Siksi minustakin on tullut vanhusaktivisti. Vanhustyöhön ei opita kouluttautumalla. Rakkaus vanhuksiin on sydämessä, vilpitön halu auttaa ja rakastaa. Kirjoista voidaan oppia, mutta ei kaikkein tärkeintä, empatiaa.

Case Heinola osoittaa, että järjestelmämme tökkii ja pahasti. Lapsia hyysätään, mutta ei heitä, jotka työllään ovat hyvinvointiyhteiskuntamme perustan luoneet. Kaiken, mitä voimme vanhuksille tarjota, tulee olla hyvää ja laadukasta.

Muuttakaamme asenteitamme, sillä me kaikki vanhenemme.

Muuttakaamme asenteitamme, sillä me kaikki vanhenemme. Hartola on vanhusvoittoinen kunta ja vanhusten arvostaminen sakkaa ja pahasti: nuorille kaikkea, mutta vanhuksille ei mitään.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (vas.) Hartolasta.

Kommentoi