Mielipide | Pidetään kiinni hyvinvointiamme turvaavista palveluista – mielestäni kaikkien digipalveluiden hypetys on vaarallista

Minä kun jo kuvittelin, että edellinen kirjoitukseni olisi ollut testamenttini Heinolan terveyspalveluista. Tämän aamun Itä-Hämeessä oli kuitenkin taas uusi pommi odottamassa. Nyt ollaan jälleen ilta- ja viikonloppuvastaanottomme kimpussa, vieläpä omien virkamiestemme taholta.

Väkisin ollaan ajamassa kaupunkimme tärkeimpiä palveluita alas. Sopimuksen hinta 470 111 euroa on pikkuraha kaupungin budjetissa.

Vaikka siellä ei mitään ihmeitä voida tehdäkään, niin se osaltaan luo turvallisuudentunnetta asukkaiden keskuudessa. Kaikesta ei tarvitse lähteä Akuuttiin odottelemaan, ja monelle ihmiselle se kulkeminen on joko vähävaraisuuden tai vaikka auton puuttumisen takia mahdotonta.

Lisäksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kyllä muistaa laittaa jokaisesta käynnistä messevän laskun Heinolaan. Eli se niistä säästöistä.

Että ihan etänä tai puhelinyhteydellä! Kävin itse noin kuukausi sitten vastaanotolla, kun syke oli vaarallisen korkea. Todennäköisesti suureksi osaksi kaikista näistä tiettyjen päättäjien hölmöilyistä.

Terveyskeskuksesta järjestyi aika välittömästi. Pääsin sydänfilmiin, jonka jälkeen Taina Tuominen kuunteli sydämeni ja kirjoitti beetasalpaajia hoidoksi.

Eikö kaupunkilaisten ääntä tarvitse kuulla missään?

Kuinkahan nämä viisaat toteuttaisivat ekg:n etänä? Tai jonkun isomman haavan tikkaamisen tai vastaavan pienen kirurgisen operaation? Nämä hoituvat iltavastaanotolla hienosti ilman labraa ja röntgeniäkin.

Terveydenhuollon ict-ammattilaisena tiedän kyllä kaikki nuo etäsysteemit, ja ne joko huvittavat tai ärsyttävät suuresti. Minusta kaikkien digipalveluiden hypetys on vaarallista.

Siinä tippuu moni käyttäjä kokonaan pois terveyspalveluiden piiristä, kun ei ole laitteita tai kykyä käyttää niitä. Tuskin se minun korkea sykkeenikään olisi puhelinsoitolla korjaantunut, päinvastoin.

Entä miten lääkäri poistaa puhelimessa vaikkapa kiusallisen roskan silmästä? Voi olla myös tosi kurja vaiva, kun fillaroidessa joku ötökkä lentää silmään, ja silmä vuotaa ja särkee.

Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen maakuntamiehenä tietysti innostui asiasta. Esimerkiksi lause: "Tai sitten Hyky voi katsoa, että toiminta ei ole lääketieteellisesti perusteltua maakunnan näkökulmasta."

Me kyllä tiedämme, miten hyvinvointiyhtymässä ajatellaan. Heidän näkökulmastaan kaikki, mikä voidaan sulkea naapurikunnista, on hienoa.

Näin on käynyt muun muassa maakunnan vuodeosastojen, Iitin röntgenin ja monen muun lähipalvelun suhteen, unohtamatta, että hyvinvointiyhtymä on keskittänyt omia palveluitaan maakunnan keskuksessa Lahdessakin.

Parkkonen toteaa vielä iltavastaanotosta: "Pitää katsoa, onko se oikea-aikaista palvelua oikeille asiakkaille oikeassa paikassa."

Ei sinne terkkariin kukaan mene huvikseen illalla istumaan, ellei juuri silloin ole jonkinlainen hätä. Parkkosen logiikan mukaan siis viis veis heinolalaisten palveluista, kunhan ne maakunnan keskuksessa toimivat. Se onkin mahtavaa lähidemokratiaa ja hyvinvointiyhtymä suuri onnela.

Eikö kaupunkilaisten ääntä tarvitse kuulla missään? Tehtäisiin vaikkapa pieni gallup meidän kesken, niin ehkä edes jonkun päättäjän silmät aukeaisivat. Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Heimo Riutta (sd.) on tehnyt ansiokasta työtä palveluidemme eteen, mutta lisää tulitukea tarvittaisiin.

Pidetään nyt kiinni kaikista hyvinvointiamme turvaavista palveluista, kunnes hyvinvointiyhtymä vuorenvarmasti ne ajaa alas, kun liitymme siihen.