Mielipide: Digiloikkaa lennokkaasti jopa hammashoitoon

Reijo Pöyry

Suomi on ottanut tavoitteekseen olla digitalisaation ykkösmaa maailmassa. Siinä on myös todisteltu onnistumisia tulleen joka sektorilla.

Noin puolitoista vuotta sitten koronan iskiessä siirryttiin näppärästi etäopetukseen ja kehuttiin, kuinka hienosti kaikki sujui.

Tämän vuoden kuluessa alkoi kuitenkin yhä enemmän kuulua mielipiteitä, etteivät oppimistulokset olleetkaan, mitä odotettiin. Tänä syksynä oltiinkin lähes liikuttavan yksimielisiä siitä, että on päästävä takaisin lähiopetukseen.

Myös terveydenhoidon ongelmien uskotaan ratkeavan etänä, koska lääkäripula, joka tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, estää vastaanotolle pääsyn.

Esimerkiksi Lahdessa toimiva Harjun Terveys hoitaa jo merkittävän osan potilaistaan etänä. Asiasta keskusteltuamme heitin vitsinä, että tulevaisuudessa ei tarvitse myöskään mennä pelkäämään hammaslääkärin tuoliin, vaan kaikki hoituu kotisohvalla.

Vitsistä tuli tosi nopeammin kuin arvasinkaan, kun Etelä-Suomen Sanomat kertoi 29.8., että Orimattilassa alkaa virtuaalinen hampaiden omahoito. Älypeliteknologian avulla voi kuulemma seurata omaa suutaan.

1800-luvulla syntynyt isoäitini totesi heti tunteneensa itsensä terveemmäksi, kun lääkäri sanoi käsipäivää.

Jotkut epäilevät "Tuomaat" eivät oikein tunnu uskovan, kuinka vaikkapa sisäelin- tai tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoito sujuisi lääkäriä tapaamatta.

Muistan, kuinka 1800-luvulla syntynyt isoäitini totesi heti tunteneensa itsensä terveemmäksi, kun lääkäri sanoi käsipäivää. Enää tämä mahdollisuus tarjoutuu ehkä vain niille, joilla on paksu lompakko, vaikka ministerit vakuuttelevat pää kallellaan hoitotakuun kaikkivoipaisuudesta.

Kansalaisten tulisi siis ymmärtää, etteivät pienen maan resurssit riitä kaikkeen. Onhan meidän samaan aikaan ratkottava koko maailman ongelmat pakolaiskriisiä ja ilmastonmuutosta myöten.

Kommentoi