Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Paljon palveluja käyttävien vastuutyöntekijän malli erinomainen

Päijät-Sote järjestää jo nyt päijäthämäläisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Heinolan ja Sysmän peruspalveluja lukuun ottamatta kokonaan. Myös pelastustoimi hoidetaan alueellisesti.

Tulevalla hyvinvointialueella kaikki nämä palvelut kootaan saman järjestäjän vastuulle. Nykytoiminta on kansallisten vertailujen mukaan kustannustehokasta, mutta palveluiden piiriin pääsemisen kriteerit ovat Suomen tiukimmat erityisesti vanhuspalveluissa.

Tammikuun aluevaaleissa valitaan suoralla kansanvaalilla Päijät-Hämeen aluevaltuustoon henkilöt, jotka jatkossa tulevat päättämään hyvinvointialueen palvelupisteistä ja niistä saatavista palveluista alueen väestön parhaaksi. On tärkeä vaikuttaa kuntakohtaisten palvelujen säilymiseen äänestämällä.

Toiminnan rahoitus tulee valtion kautta. Päijät-Hämeellä on mahdollisuus saada lisärahoitusta lähes 50 miljoonaa euroa seitsemän vuoden aikana palveluiden yhdenvertaiseksi järjestämiseksi.

Paljon palveluja käyttävien asioinnissa oman vastuutyöntekijän toimintamalli on erinomainen. Asioidessa ei aina tarvitse aloittaa alusta ja ongelmien ilmaantuessa asiakas tietää, kehen ottaa yhteyttä.

Samalla yhdistyy paremmin kansalaisen tarvitseman hoidon ja hoivan toteutus. Sote-uudistuksessa painotetaan peruspalveluiden saatavuutta, saavutettavuutta ja palvelujärjestelmän yhteen toimivuutta.

Minusta on hyvä, että hyvinvointialueen hallituksen valmisteluelimenä lautakunta laajentaisi kansanvaltaa.

Päijät-Sotessa on aloitettu jo vuonna 2019 sote-uudistuksen tavoitteiden mukainen kehittämisohjelma. Meneillään olevassa muutosohjelmassa keskeisiksi painopisteiksi ovat muodostumassa henkilökunnan saatavuuden parantaminen, tuotannon tehokkuus ja palvelujen yhteen toimivuus.

Ilman osaavaa henkilökuntaa ei ole palveluja. Palveluiden tuottamisen yksinkertaistaminen muun muassa sähköistä asiointia ja etäpalveluja hyödyntäen tuo palvelut lähemmäs kotia. Ne, joilla ei ole tietokoneita, saavat palvelut entiseen tapaan henkilökohtaisesti asioiden tai vaikka hoiva-avustajan opastamana tietojärjestelmistä.

Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää palvelujen laadun ja kustannusten hallinnan kannalta, että kunnan kahden keskeisen toimialan, sivistyksen ja työllisyyden hoidon yhteistyö hyvinvointialueen kanssa toimii saumattomasti. Lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen on oltava saumattomasti tarjolla kunnan sivistystoimen palvelujen yhteydessä.

Tulevaisuuden työllisyyden hoidon yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon tuki vajaatyökykyisten arvioinnissa, kuntoutuksessa ja työkokeilussa on välttämätön.

Palvelujen järjestämisessä tulee kuulla kansalaisia. Nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvostot ovat pakollisia hyvinvointialueen kansalaisten vaikuttamiselimiä. Minusta on hyvä, että hyvinvointialueen hallituksen valmisteluelimenä lautakunta laajentaisi kansanvaltaa. Valmisteluelimen muodon päättää valittava valtuusto.

Hyvinvointialueella tulee turvata oikeudenmukaiset, yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut asukkaiden tarpeet huomioiden yhteistyössä alueen kuntien kanssa.

Kirjoittaja on professori, erikoislääkäri ja aluevaaliehdokas (kesk.).