Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vastuullinen taloudenpito turvaa hyvinvointiyhteiskuntamme

Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa äänestäminen on todella tärkeää. Kunnilta siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut uusille hyvinvointialueille ja nyt äänestetään, ketkä ylintä päätösvaltaa tulevat käyttämään aluevaltuustoissa.

Valtuustoihin pitää saada asiantuntevia päättäjiä, jotka tuovat valtuustotyöhön vahvan liiketoiminnan, talouden ja hyvän johtamisen sekä palvelun osaamisen ja ymmärtävät asiakaslähtöisen toiminnan kehittämisen sekä teknologian tuomat mahdollisuudet. Vastuullinen taloudenpito turvaa hyvinvointiyhteiskuntamme jatkuvuuden, ja sitä kautta voimme pitää huolta kaikista heikoimmissa asemissa olevista.

Hyvinvointialueelle kuuluvat myös kiinteistömassa, it-järjestelmät, henkilöstöasiat ja ennen kaikkea se, miten palvelut järjestetään. Kokonaisuuteen kuuluu julkisen, yksityisen, kolmannen sektorin ja seurakuntien yhteistyö palvelujen järjestämisessä, kuten myös äärimmäisen tärkeä ehkäisevä työ.

Aluevaltuuston mittarit pitää määritellä harkiten, jotta ne ohjaavat valtuutettujen työtä linjata, kehittää ja tehdä päätöksiä Päijät-Hämeen kokonaisuus ja pitkäjänteinen kehitys huomioon ottaen. Oikeat tavoitteet auttavat valtuutettuja nousemaan omaan rooliinsa koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueen päättäjinä.

Minulta on ehdokkaana kyselty erilaisia asioita ja tuotu esiin huolia ja ideoita. Yksi isoista ongelmista on ja tulee olemaan henkilöstön riittävyys väestön ikääntyessä ja syntyvyyden ollessa alhainen. Siksi tulemme tarvitsemaan työvoimaa myös Suomen ulkopuolelta. Alalta poissiirtyneitä pitää saada takaisin, ja toki alan koulutusta on lisättävä.

Ensiarvoisen tärkeää työvoiman pitämiseksi ja uusien ja vanhojen ammattilaisten houkuttelemiseksi alalle ovat hyvät työolosuhteet. Hyvä johtaminen ja henkilöstöpolitiikka luovat alalle houkuttelevuutta. Myös henkilöstön ja asiakkaiden mukaan ottaminen kehitystyöhön on äärimmäisen tärkeää.

Oikeat tavoitteet auttavat valtuutettuja nousemaan omaan rooliinsa koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueen päättäjinä.

Vanhemmilla ihmisillä on huoli siitä, että digitaalisuus veisi heiltä palvelut pois. Huoli on turha, sillä digitaaliset palvelut ja uusi teknologia tuovat palvelut helpoiksi ja sujuviksi niille, jotka niitä haluavat käyttää ja vapauttavat aikaa henkilökohtaista palvelua tarvitseville. Jokaisen pitää saada selkeästi ja helposti yhteys palveluun silloin, kun hän sitä tarvitsee.

Monissa vaalikoneiden kysymyksissä on asetettu vaihtoehtoja vastakkain, kuin ne olisivat toisensa poissulkevia. Esimerkiksi pitäisikö veroja korottaa tai karsia palveluja. En kannata verojen korottamista. Sen sijaan palveluita ja niiden organisointia voidaan kehittää niin, että saamme samalla rahalla enemmän ja laadukkaampaa.

Minusta on hienoa, että nykyisessä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on jo tehty hyvää työtä ja ollaan pitkällä sote-mallin rakentamisessa. Kaiken toimivan arvostaminen ja hyödyntäminen on keskeistä.

Tulevien valtuutettujen pitää olla viisaita ja vastuullisia sekä asiantuntevia päättäjiä, jotka johtavat päätöksentekoa sekä sydämellään, että järjellään pohjaten päätöksensä tietoon, tavoitteisiin ja strategisiin linjauksiin. Päätöksiä pitää tehdä Päijät-Hämeen kokonaisuus huomioon ottaen ja käyttäen hyvinvointialueille tarkoitetut rahat palvelun eikä byrokratian rakentamiseen.

Kirjoittaja on Kokoomuksen Lahden kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja aluevaaliehdokas.